Marlene Dietrich

13/05/2013 // Spettacoli 2013

Marlene DietrichNebojša Pop-Tasić: MARLENE DIETRICH
Koprodukcija Prešernovega gledališča Kranj z gledališčem ŠKUC in zavodom IMAGINARNI

Režiser: Primož Ekart
Dramaturginja: Simona Hamer
Scenografka: Ana Rahela Klopčič
Kostumograf: Alan Hranitelj
Lektorica: Maja Cerar
Prevajalka songov: Ksenija Vidic
Pianist in korepetitor: Davor Herceg/Joži Šalej
Oblikovalec svetlobe: Drago Cerkovnik
Oblikovalec maske: Matej Pajntar

Igrajo:

Marlene Dietrich: Darja Reichman in Vesna Pernarčič
Bernard: Miha Rodman

Premieri 1. in 2. decembra 2012 v Stolpu Škrlovec

Letos mineva že 20 let od smrti Marlene Dietrich, a njena zvezda sveti v 21. stoletju vsaj tako blesteče kot v času njenega življenja. Za seboj ni pustila le filmskih podob in glasbenih posnetkov, še v današnji čas odmeva predvsem njen svobodoljubni duh in njena pokončna drža v borbi za lastne ideale. Prav zato ostaja Marlene Dietrich nezamenljiva ikona. Ob tem pa ostaja njeno osebno življenje vznemirljiva skrivnost.

Predstava, posvečena dvajseti obletnici njene smrti, ki je nastajala v Prešernovem gledališču Kranj v koprodukciji s ŠKUC gledališčem in zavodom Imaginarni, govori predvsem o njeni razburkani življenjski in umetniški pot v času svetovne ekonomske krize, njenem odnosu do fašizma in nacizma, njeni strmi igralski karieri v Hollywoodu pa tudi o njenih nepozabnih pesmih in njenih ljubezenskih zvezah. Uprizoritev bo poskušala ob rekonstrukciji in dekonstrukciji mita o Marlene Dietrich razkriti njeno burno čustveno življenje, čas vsesplošne krize in vzpenjajočega se nacizma in Marlenin samosvoj upor proti njemu. Predvsem pa se bo na gledališki način skušala dotakniti njene skrivnosti, dvojnosti, ki so jo zaznamovale: gledališča in filma, zasebnosti in slave, domovine in prepričanja, ženske in moškega., življenja in smrti.

»Več sem vredna mrtva kakor živa. Ne jokajte za menoj, ko bom umrla. Jokajte zdaj!« Marlene Dietrich

»Če bi imela samo svoj čudoviti glas, bi ti z njim lahko zlomila srce. Ima pa še to čudovito telo in brezčasno ljubek obraz. Prav vseeno je, kako ti zlomi srce, če ga bo tudi popravila.« Ernest Hemingway

»Pojavi se, prikaže, razpre krila in poglejte, vrne pogled!« Elfride Jelinek
Besedilo za predstavo je napisal Nebojša Pop-Tasić. Zgodbo o Marlene Dietrich je oblikoval  kot odrski obračun z njenim življenjem. V prvi vrsti gre za obračun Marlene Dietrich s samo seboj. Zato se v predstavi prepletajo prizori iz njenega zasebnega življenja, pesmi, po katerih je zaslovela, in njena razmišljanja o času, ki ga je živela.
Predstava zgodbi o življenju igralke in pevke postavlja okvir, ki je tudi njo najbolj opredeljeval: dogaja se v gledališki garderobi in na koncertnem odru, se pravi tam, kjer je pustila največ svojega časa in srca.
Zgodba, ki jo je stkalo življenje Marlene Dietrich, je postala mitološka še pred njeno smrtjo. Njen mit tako kaže različne obraze in prerašča faktografijo njene biografije. Še posebej na odru. Vse te obraze bosta v predstavi Marlene Dietrich razkrivali Vesna Pernarčič in Darja Reichman. Poleg njiju bo nastopil še Miha Rodman.
Predstavo je režiral Primož Ekart, ki je s svojo zadnjo režijo (zgodba o nekem slastnem truplu ali gostija ali kako so se roman abramovič, lik janša, 24-letna julia kristeva, simona semenič in inicialki z. i. znašli v oblačku tobačnega dima) navdušil ljubitelje gledališča in igralske umetnosti ter festivalske žirije.

Marlene DietrichMarlene DietrichMarlene Dietrich

I commenti sono chiusi.