Deklica s strunami – 23/06/2021

20/05/2021 // Predstave 2021

DEKLICA_S_STRUNAMI_PeterUhan_01
Koproducenti predstave Deklica s strunami su Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana, Ljubljana, Slovenija i Moving Music Theatre, Bitola, S. Makedonija

Marjan Nečak, Maja Hrgović

Deklica s strunami

Naslov izvirnika:Djevojčica sa žicama

Sodobna dramska opera

Krstna uprizoritev

Režiser: Marjan Nečak
Koproducent: Moving Music Theatre, Bitola, Makedonija
Avtorica pesmi: Ana Bunteska
Prevajalka: Darja Dominkuš
Skladatelj, scenograf, oblikovalec luči: Marjan Nečak
Dramaturginja: Darja Dominkuš
Kostumografinja: Nataša Filipovič
Lektorica: Tatjana Stanič
Avtor videa*: Marin Lukanović
Koreograf: Žigan Krajnčan
Prevajalka pesmi v angleščino: Elena Kitanovska
Prevajalka besedila v angleščino: Maja Hrgović
Prevajalka odlomkov v nemščino: Valentina Ilievska
Svetovalka za angleščino: Darja Dominkuš
Svetovalka za nemščino: Eva Kraševec

Igrajo
Barbara Cerar Ona
Uroš Fürst On
Branko Šturbej Glas Policista

*Snemalci Marin Lukanović, Annick Christiaens, Denis Van Laeken, za uporabo odlomkov iz dokumentarnega filma Bergensbanen se zahvaljujemo produkciji NRK.

DEKLICA_S_STRUNAMI_PeterUhan_11Deklica s strunami (2018) je dramska opera Marjana Nečaka, Maje Hrgović in Ane Bunteske o violinistki, ki potuje z vlakom po Evropi. Med vožnjo in na postajah se izriše zgodba njenega življenja; od deklice, ki je hotela postati vrhunska glasbenica, pa je oče zapravil denar za njeno šolanje, do starke, ki še zmeraj išče svoj prostor pod evropskim nebom, potem ko je vse življenje preživela kot ulična glasbenica. Asociacija na Andersenovo »deklico z vžigalicami« je večplastna. Težka ekonomska situacija, zapleten odnos s propadlim očetom, iskanje prostora v današnji Evropi, ki je vse bolj izključujoča, prepredena z žicami, zidovi in vsakršnimi omejitvami, vse to spominja na položaj številnih nadarjenih posameznikov, ki ta hip iščejo zavetje, v katerem bi lahko razvili svoje potenciale. A Evropa je zanje pogosto le »bleda mati«, izmojstrena v zavračanju azila in zbijanju upov. Brez očetov, ki niso znali ali zmogli zaščititi svojih otrok, so ti le sirote na prepišnih peronih našega hladnega, odtujenega tehnokratskega sveta. A ker jih žene neustavljiva potreba po umetniškem izražanju, se oprijemajo še tako pičlih možnosti, da bi obogatili življenje sebi in naključnim mimoidočim.

Intimna drama na ozadju družbenega dogajanja v sodobni Evropi poteka na meji med stvarnim in sanjskim svetom, med prepoznavnimi, pogosto neprijetnimi situacijami na mejah in postajah ter spomini in prividi, v katerih se prepletajo časi in jeziki, glasba in poezija, trpkost in lepota življenja.

Potovanje neke violinistke, ki v ritmu vlaka potuje po Evropi in išče boljši »jutri«. Violinske strune so kažipoti, hkrati pa postajajo bodeče žice, ki jo ovirajo na poti do želenega cilja. Metaforična dramsko-glasbena partitura, ki z lahkoto plava v glasbenih slogih od roka, popa, elektronske glasbe z globinskim občutjem cirkuškega zvoka do opere kot kulminacijske točke emocije in interpretacije dveh solistov.

Marjan Nečak

Iz gledališkega lista

Njen cilj je kulturna Evropa, nikoli ni sodila na »neotesani in zaostali« Balkan, ki se zmeraj nekako obešenjaško norčuje iz vzvišenih vrednot in višjih ciljev. Zato prostor zase išče na »razvitem« Zahodu. Ta pa je danes do emigrantov odkrito neprijazen, ozkosrčen in zaprt. Boji se namreč »parazitov«, ki bi lahko nezasluženo užili drobtinice z njegove mize, ki že zdavnaj ni več ne bogata ne velikodušna.

Darja Dominkuš: Z vlakom na luno (odlomek)

Più informazioni: www.drama.si

I commenti sono chiusi.