Thelma & Louise – 03.07.2014. u 21:00

04.06.2014 // Predstave 2014

thelma&louise---grupna-plakatISTARSKO NARODNO KAZALIŠTE
GRADSKO KAZALIŠTE PULA

Sezona 2013/2014.

Svečana premijera: 15. svibnja 2014.

Dalibor MATANIĆ

THELMA & LOUISE

MOTIVIRANO ORIGINALNIM SCENARIJEM ZA ISTOIMENI FILM
redatelj: Dalibor MATANIĆ

scenografija: Deni i Martino ŠESNIĆ

oblikovanje svjetla: Deni ŠESNIĆ

kostimografkinja: Morana CEROVEC

glazba: Alen i Nenad SINKAUZ

scenski pokret: Pravdan DEVLAHOVIĆ

video: Martino ŠESNIĆ, Dalibor MATANIĆ

organizator i inspicijent: Manuel KAUČIĆ

Likovi:

THELMA                                                            Helena MINIĆ

LOUISE                                                             Lana GOJAK

INSPEKTORICA / KONOBARICA / RECEPCIONERKA            Senka BULIĆ

DARRYL / HARLAN / J.D. / POLICAJAC                           Rade RADOLOVIĆ

JIMMY / ŠEF POLICIJE / LATINO TIP / BOB                           Janko POPOVIĆ VOLARIĆ

Duboko zatomljena, tiha i sveprisutna bol ono je što u sebi nose naši likovi i nije nimalo slučajno što su žene. Neravnopravniji i suptilniji spol doživio je u zadnje vrijeme velike korake k ravnopravnosti, no u podosta slučajeva to nije donijelo i sreću, ili je sreća opet samo dirigirani privid u kojem se naslućuje da stvari baš i nisu do kraja iskrene.

Bitan manevar u adaptaciji je transformacija inspektora iz originalnoga scenarija u inspektoricu, ona nas kroz vlastitu bol vodi kroz priču i hrani svoj život slobodom koju su osjetile druge dvije žene, Thelma i Louise. Poput televizijskih programa kojima se hrane milijuni na foteljama u dnevnom boravku, poput upijanja slika s malih ekrana u nerješavanju vlastitog života, tako se inspektorica uvlači u živote glavnih junakinja ne bi li dosegla mogućnost da barem osjeti isto što i njih dvije. Inspektorica postaje svjesna boli koju su kroz život odgađale i potiskivale Thelma i Louise, i u trenutku kad su se napokon suočile s najvećim strahovima postale su slobodna bića pa makar to značilo i put u smrt. U tiraniji, maltretiranju, nesposobnosti komunikacije i naivnosti u odnosu s muškarcima koji prolaze kroz njihove živote, naše su žene uronile u vlastitu bol i više nisu imale što izgubiti…

Kroz stalne sumnje da živimo u već određenim, šabloniziranim matricama, Thelma i Louise kao likovi postaju manifestom kako se sloboda može postići obračunom s vlastitim strahovima i kako se potmula bol duboko iz vlastitih njedara pretvara u katarzu. U suvremenoj civilizaciji gdje je sve upregnuto da se ljudsko biće konstantno razvija i hrani osjećajem straha, jedna konobarica i jedna kućanica nam pokazuju kako treba živjeti, pokazuju da ipak osjećaj stvarne slobode nije nemoguća misija koliko god nas učili da ne dižemo glave… Thelma i Louise nas podsjećaju i ohrabruju da osjetimo kako je jedna minuta slobode vrednija od sto godina života u uplašenoj masi.

Dalibor MATANIĆ

Komentari su zatvoreni