Tobelija – 27th of June 2018 in 21:00

May 18th, 2018 // Predstave 2018

tobelijaPLESNI TEATAR LJUBLJANA
TOBELIJA
18. lipanj 2017.
Rosana Hribar / Nick Upper
plesna predstava temeljena na motivima drame Ljubomira Đurkovića

Koreografija i izbor glazbe: Rosana Hribar
Izvođač i ko-kreator pokreta: Rosana Hribar, Maša Kagao Knez, Urša Rupnik
Režija i scenografija: Nick Upper
Dramaturgija: Andreja Kopač
Oblikovanje svjetla: Aljaž Zaletel
Glazba / Music: Bocet la Înmormântare Stupca (Ciprian Porumbescua) Suceava, Sabu Martinez: Sabu Jazz Španjolsku Disc 1 Trag: Jovana, Jovanka (instrumental) – (LIVE) Banja Luka 2013 Vasko Atanasovski, Vlatko Stefanovski, SPSCO: Jovana, Jovanka, balkana Blues (Varius autori) Disc 1: Vasile Pandelescu: Rad Hulbesti (Si Voce) Cigdem TASTAN: Jovana, Jovanka
Izrada kostima: Katarina Škaper
Producent: Živa Brecelj
Produkcija: Plesni Teater Ljubljana
Koprodukcija: Studio 25

O ženama koje su previše voljele [istog] muškarca kojeg više nema …

Drevni običaj tobelija, žena u vrlo patrijarhalnom [balkanskom] društvu, koje preuzimaju mušku ulogu kada, iz raznih razloga, nema muškaraca, uzete su kao motiv predstave koreografkinje Rosane Hribar i sukreatorica Urše Rupnik i Maše Kagao Knez, koje crpe emocije iz “života bez muškaraca” jednako aktualnog u prošlosti kao i u današnje vrijeme.

Priča, isprepletena gubitkom voljene osobe, se može i danas dogoditi bilo gdje; to je urbana tragedija triju žena, dviju generacija, smrtno obilježena tragičnim gubitkom voljene osobe; sina (Vida: Rosana Hribar), brata (Ana: Urša Rupnik) ili muža (Bojana: Maša Kagao Knez), koje su od sada osuđene na suživot, bez muškaraca, s kojim je svaka od njih bila intimno povezana.

Plesna predstava Tobelija se temelji na vječnim motivima na čijoj su jednoj strani želje i čežnje „za pripadanjem”, a s druge strane strah da ne budu zarobljene u učmaloj sredini, bezizlaznoj situaciji, strasti i ljutnji, tuzi i čežnji, preziru i kobno isprepletenim i osuđenim na vječni povratak u prošlost. Muškarac je mrtav. Ostaje grob i osjećaj gubitka, zapostavljenosti i gorčine, podržanog uglavnom strahom od svega onoga što dovodi u pitanje njihova čvrsta uvjerenja.

Tobelija je slika svijeta koji ubrzano mijenja vrijednosti i ideale, dovodeći u pitanje žensku emancipaciju kroz gubitak (već) stečenih prava žena koja mijenjaju identitet (odsutnih) muškaraca. Tobelija je retrovizor slomljenih identiteta čovječanstva i razorna slika patrijarhalnog svijeta.

Više informacija: ptl.si

Comments are closed.