Postani obcestna svetilka – 30th of June 2015 in 21:00

June 9th, 2015 // Performances 2015

Sorry, this entry is only available in Croatian language.Srecko Kosovel-foto atelje Pavsic Zavadlav- (2)

Režiser: Andrej Jus

Izbor besedil in dramaturg: Nejc Valenti

Skladatelj: Branko Rožman

Lektor: Srečko Fišer

Scenograf: Danijel Modrej

Kostumografinja: Belinda Radulović

Koreografinja: Bojana Mišić

Oblikovalec svetlobe: Samo Oblokar

Oblikovalec zvoka: Matej Čelik

Igrajo

Ana Facchini, Kristijan Guček, Miha Nemec, Žiga Saksida k. g., Marjuta Slamič, Vladimir Hmeljak

premiera

Ob bližajoči se 110-letnici rojstva Srečka Kosovela so režiser Andrej Jus, dramaturg Nejc Valenti, avtor glasbe Branko Rozman in izvrstno uglašen igralsko-glasbeni ansambel na mali oder postavili gledališki koncert Kosovelove poezije, naslovljen po njegovi pesmi Postani obcestna svetilka. Ta s svojim sporočilom Kaj bi bil človek če je težko/ biti človek?

Koncert poezije Srečka Kosovela (1904–1926) postavlja v ospredje njegovo misel, ki se domala neverjetno prilega današnjemu trenutku, ko izrazi potrebo po spremembi obstoječega družbenega reda.

Predstava bo prvenstveno nagovorila mlade, nosilce prihodnosti, uprizoritveno pa se bo naslonila na konstruktivizem, čigar estetiko je Kosovel povezal z etiko. Njegov klic po prenovi človeka, po človeku kot »poosebljenem etosu«, bo odrsko preveden v gledališko razvejan preplet uglasbenega in vizualiziranega izbora družbeno angažiranih besedil, dopolnjen pa z vnosom (esejističnih) proznih odlomkov, ki bo k revolucionarnemu tonu gledališkega krika po človečanstvu prispeval še obliko bolj umirjenega angažmaja.

Projekt, ki je zaznamoval tudi 110. obletnico Kosovelovega rojstva, je pripravil režiser Andrej Jus v avtorskem sodelovanju z Nejcem Valentijem in Brankom Rožmanom.

Comments are closed.