Pljuča – 23rd of June 2022

May 5th, 2022 // Predstave 2022

PLJUCA01
Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana

Duncan Macmillan: Pljuča

Režiser
Žiga Divjak

Igralska zasedba:
Nina Ivanišin
Vito Weis

Avtorska ekipa:

PREVAJALKA:
Tina Mahkota

DRAMATURGINJA:
Eva Kraševec

SCENOGRAF:
Igor Vasiljev

KOSTUMOGRAFINJA:
Tina Pavlović

LEKTORICA:
Tatjana Stanič

AVTOR GLASBE:
Blaž Gracar

OBLIKOVALCI LUČI
Žiga Divjak, Vlado Glavan, Igor Vasiljev

Mlad par čaka na blagajni v Ikei, ko on njo nenadoma vpraša, če bi imela otroka. Vprašanje sproži verižno reakcijo, saj ni bila ona niti najmanj pripravljena nanj. Kaj prinaša prihodnost? Morata spremeniti način življenja? Kako, kdaj in kje sploh začeti pogovor o tem? Asociativni niz misli rezultira v pritrdilnem odgovoru. Ona reče ja. In vendar se s tem igra šele začne.

Pljuča (krstno uprizorjena 2011, objavljena 2012) prinašajo vpogled v neizprosno iskren sodoben ljubezenski odnos dveh tridesetletnikov, ki živita v nenehni negotovosti med izpraševanjem svojih vrednostnih meril in izpolnjevanjem osebnih ambicij. Kako zasnovati družino, če je treba najprej zaključiti študij in vzpostaviti uspešno kariero? Kako najbolje poskrbeti za otroka in kako ne izgubiti sebe? Ali je sploh družbeno odgovorno razmišljati o otroku v svetu političnih nemirov in globalnega segrevanja? Vprašanja se nalagajo v hitrem pulzu hiperrealističnega dialoga in vzpostavljajo nenavaden in kompleksen odnos med partnerjema, ki se nepričakovano znajdeta na pomembni življenjski prelomnici.

Duncan Macmillan je eden najzanimivejših glasov sodobne britanske dramatike. Deluje kot dramatik, režiser in performer, ustvarja za gledališče, film in televizijo (največ za BBC). Njegove igre pogosto režira Katie Mitchell. Pljuča so leta 2013 dobila nagrado za najboljšo igro na The Off West End Theatre Awards.

Više informacija: www.drama.si

PLJUCA02

Comments are closed.