Who’s Afraid of Virginia Woolf – 24th of June 2022

May 5th, 2022 // Predstave 2022

kdo-se-boji-vw_DSC1648
Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Edward Albee
KDO SE BOJI VIRGINIE WOOLF?
Who’s Afraid of Virginia Woolf?, 1962

Režiser
Radoš Bolčina

IGRAJO
Marta
Helena Peršuh
George
Radoš Bolčina
Honey
Lucija Harum k. g.
Nick
Andrej Zalesjak

Prevajalec
Zdravko Duša

Oblikovalec scenskih elementov in rekvizitov
Gorazd Prinčič

Oblikovalki maske in frizure
Hermina Kokaš, Katarina Laharnar

Oblikovalec zvoka
Matej Čelik

Oblikovalca svetlobe
Marko Polanc, Renato Stergulc

Pozno zvečer po zabavi na fakulteti Marta, rektorjeva hči, in njen mož George, docent zgodovine, v goste povabita mlajšega profesorja Nicka in njegovo ženo Honey. ”Zabava po zabavi” se iz ljubeznive družabne atmosfere sprevrže v krut spopad, v katerem se razgalijo trpke skrivnosti dolgoletne toksične zakonske zveze in potlačene frustracije mlajšega para. Kompleksna drama o boju med moškim in žensko ter prepletanju realnosti in iluzij se dogaja v ameriškem univerzitetnem naselju v začetku druge polovice prejšnjega stoletja, vendar je spričo lucidne analize hipokrizije finih meščanov enako vznemirljiva tudi danes.

Najslavnejša igra ameriškega dramatika Edwarda Albeeja je ob prvi izvedbi na Broadwayu razburkala javnost in doživela diametralno nasprotne odzive, kmalu pa je dosegla mednarodno slavo, še zlasti po odmevni filmski verziji z Elizabeth Taylor in Richardom Burtonom. Na slovenskem je bila prvič uprizorjena že dve leti po nastanku, sledilo je še pet uprizoritev, tokrat pa je zaživela v okviru Studia, novega posebnega programa novogoriškega gledališča.

»Igra Kdo se boji Virginie Woolf? je dovršena stvaritev Edwarda Albeeja in moja prikrita ljubezen že vrsto let. Gledalcu, igralcu in režiserju pušča popolno svobodo ter v vsakomur njemu lasten odtis. Duhovita v sporočilnosti, ki jo podaja skozi absurdno komičnost situacij, se ukvarja z osnovnim vprašanjem smisla človekovega bitja in žitja. Sprašuje se tudi in predvsem: Kaj je resnica?!

Kdo ve, ali so blodnje zakonskih parov vzrok ali posledica vesoljne konfuznosti? Z ostro jezikavostjo, strašljivo izraznostjo, otroško ranljivostjo in smešno naivnostjo protagonistov je Albee svojo mojstrovino prignal do skrajnosti.«

Radoš Bolčina

Više informacija: sng-ng.si

Comments are closed.