Monografija “Eurokaz: trošenje vremena”

May 24th, 2022 // Predstave 2022

Gordana-Vnuk

Monografija ne obuhvaća samo programsku kronologiju 27 festivalskih izdanja od 1987. do 2013. već i različite aspekte teorije i recepcije te kontroverze koje su, za današnje prilike u nevjerojatnom opsegu, pratile rađanje nove, a danas dominantne, kazališne estetike. Izbjegava se svaka prigodničarska ugođenost, nostalgični duktus, apologetika i revanšizam; Eurokaz: trošenje vremena je, dakle, kritički narativ o poznatom festivalu koji je osnovala i vodila umjetnička ravnateljica Gordana Vnuk, ujedno i urednica knjige.

Da podsjetimo: Eurokaz kao međunarodni festival novog kazališta živi u kolektivnoj memoriji nekoliko generacija koje pamte uzbudljive, nekonvencionalne, često i šokantne predstave, a koje su svojim estetički riskantnim pristupima politici, erotici, građanskom i teleološkom moralu svojedobno protresle ustajalo hrvatsko kazalište. Smatrao se jednim od najznačajnijih kulturnih i kulturoloških događaja u ovim prostorima, a u Europi i svijetu bio je prepoznat po autentičnosti selekcije i radikalno autorskom nemerkatilnom pristupu koji mu je priskrbio zavidnu međunarodnu reputaciju.

Prvi put je održan 1987. kao dio kulturnog programa Univerzijade, da bi prerastao u redovitu godišnju manifestaciju, održavanu krajem lipnja, koja je trajala do 2013. kada se Eurokaz transformira u produkcijsku kuću koja je i danas aktivna (dvije do tri produkcije godišnje) te djeluje na tragu estetičkih koncepcija utemeljenih festivalom.

eurokaz-kolaz-predlist

Comments are closed.