Zaključak i osvrt – Maja Gregl

25.07.2017 // news

zatvaranje1918. Međunarodni festival komornog teatra Zlatni lav

Nakon obrazloženja žirija i svečane dodjele nagrada, treba zaključiti kako su nagrade otišle u dvije potpuno različite sredine, a ujedinjene u istoj misiji: potaknuti svijet na oprost, na ljubav, razumijevanje i suosjećanje. Grand Prix Zlatni lav otišao je u Osijek, i predstavlja priznanje čitavom HNK u Osijeku, s izuzetnim glumcima koji interpretiraju potresnu ratnu priču prema autobiografskom romanu Marijana Gubine. Autor teksta, poput misionara putuje s ansamblom i širi mir, toleranciju i oprost.

Tema festivala bila je punoljetnost. Ova priča, koja je ostavila publiku nijemu i potresenu, dokaz je iskrenog nastojanja festivala i njezinog umjetničkog ravnatelja Damira Zlatara Freya, da ta osamnaesta godina po redu bude godina razumijevanja drugih, drugačijih, različitih od nas samih, u međusobnom uvažavanju i poštovanju.

Visoka razina umjetničke kvalitete predstava različitih žanrovskih odrednica, od psihološke drame do komedije, bilo u izvedbi ansambla ili monodramskog izričaja, potaknulo je na dublje otkrivanje svijeta kojim smo okruženi jer upravo suosjećanje, povezivanje ,životna harmonija i samopouzdanje trebaju biti sazdani na povjerenju u ono što vidimo na sceni. Sloboda i bolji život treba biti sastavni dio života svakog pojedinca, te smo ove godine svjedoci da je publika, kao nekad u antička vremena odlazila iz kazališta oplemenjena i pročišćena od čuvstava. Radost bivanja je uvijek u nama, vječna i nepromjenjiva. Dokaz je tome da je publika predstavu Helverjeva noć u izvedbi Prešernovog gledališća iz Kranja ocijenila čistom peticom.

Publika je također imala prilike smjestiti se u veliku dvoranu i uživati u zabavnoj i duhovitoj priči o nezaboravnoj djevojačkoj večeri i osjećati se s glumcima kao sastavni dio zabave u izvedbi Istarskog narodnog kazališta iz Pule a prema kazališnom hitu Dave Simpsona.

U susret novom, 19. festivalu,

Maja Gregl
Predsjednica žirija

Komentari su zatvoreni