Uvodnik Maja Gregl

06.06.2017 // news

Maja Gregl

Maja Gregl

U tradiciji festivala iz godine u godinu uspješno se nižu kazališni naslovi koji na prostorima ove regije ostavljaju svoj trag u umjetnosti. Uvijek je umjetnost razlog okupljanja ljudi, širenja tolerancije i ukazivanja na sve ono što u društvenom trenutku današnjice zapažamo kao težinu. Težinu života, egzistencije, pojedinca u društvu i društva kao cjeline u prostoru i vremenu u kojem se krećemo.

Umjetnost utječe preko kazališta na boljitak društva i na festivalu „Zlatni lav“čini se kao konstanta društvenog korektiva. Svake godine ovaj festival jeobogaćen novim predstavama, novim nijansama, novim smislom u životnoj nadogradnji. Teatar kao mjesto životne pozornice na kojoj se svi mi nalazimo.

Naslovi ove godine otvaraju stare rane kroz nove aktualne teme i donose erupciju energije koja se pokrenula iz dubine i prenijela mnoge različite priče na jedan prostor.

„(Slučajni)“ Perverznjak, monodrama po tekstu američkog autora Andrewa Goffmana, duhovita je životna priča o seksualnom sazrijevanju i pred nama otvara pitanje kako izgleda biti ovisan o poroku. Ima li lijeka za njega? GK Joza Ivakić iz Vinkovaca okupilo je književnika i prevoditelja Borivoja Radakovića, glumca Gorana Grgića koji potpisuje svoju prvu režiju i glumca Vladimira Andrića koji u ovoj monodrami prepoznaje glumački izazov.

260 Dana dolazi nam iz HNK Osijek, predstava s uspjehom izvedena na noćnoj sceni. Potresna ratna priča prema autobiografskom romanu Marijana Gubine u kojoj briljira glumac Aljoša Čepl u ulozi samog autora u kojemu se istinski zrcali proživljeni užas pred kojim ostajemo nijemi i skrušeni.

Katarzične teme potrebne su više nego ikad vremenu u kojem živimo sada, kako se zlo ne bi ponovilo.

Prešernovo gledališće iz Kranja upozorit će nas na ideologiju zla s predstavom Ingmara Villqista „Helverjeva noč“ u režiji Alena Jelena, smještajući svoju dramsku radnju o intimi i rezignaciji jednog para u vrijeme rastućeg nacizma u Njemačkoj.

INK Pula sa svojom Djevojačkom večeri na tragu je te tjeskobe, ali u sasvim suvremenom kontekstu daje nam uvid u kompleksnost odnosa te suočenje s vlastitim strahovima i zatomljenim strastima. Prema zamisli Paula Farraha Girls’ night out (Cure imaju izlazak) Violeta Tomić redateljica, scenografkinja, kostimografkinja koja je izabrala i glazbu rastvorila je temu koja će na zabavan i duhovit način ispričati istinu o nezaboravnoj djevojačkoj zabavi prije svadbe u noćnom klubu s muškim striptizom, kao i onu s muške strane.

SNG Nova Gorica predstavit će se s djelom filmskog klasika „Grenke solze Petre von Kant“ Rainera Wernera Fassbindera, koji je u svim svojim djelima nesmiljeno razotkrivao licemjerje njemačke malograđanštine. Prepoznatljiva aktualnost djela šamar je za primijećene pojave društvenih homofoba današnjice.

SLJG Celje dolazi s dramom Rose Bernd Gerharta Hauptmanna, predstavnika njemačkog naturalizma i također klasika na pijedestalu njemačke kulture i umjetnosti od kojeg učimo o istinskim životnim vrijednostima kroz patnju kada slijedimo svoje želje koje se ne uklapaju u očekivanja okoline.

Riječju, jednako klasici kao i suvremenici govore nam o pojedincu i njegovoj izloženosti u okrutnom društvu današnjice, borbi za preživljavanje, odupiranju mržnji i traženju puta za život dostojan čovjeka.

Komentari su zatvoreni