Uvodnik Maja Gregl 2018.

07.06.2018 // news

Maja Gregl

Maja Gregl

Ovogodišnji međunarodni festival u znaku je razotkrivanja tamnih strana u ljudskim odnosima kako bi na svjetlo bića izronila čistoća, iskonski čovjekov nagon za promjenom, koja bilo da je izlaz iz neke traume ili nasilja, bilo da govori o društvu ili intimnom svijetu pojedinca, promjena je uspostavljanje povjerenja u drugoga. Suočavamo se sa aktualnim dramskim tekstovima koji nas vraćaju nama samima, preispitujući u trenutku dramatske katarze svoj identitet i spoznaju koliko se opiremo nametnutim obrascima civilizacije u koju smo uronjeni do otuđenja.

„Otpor“ uspješnog kanadskog autora mlađe generacije Leeja Macdougalla pokazat će sistem manipulacije, kontrole i konstrukcije stvarnosti u materijalnom svijetu koji nas privlači i u kojeg smo nesvjesno uvučeni i protiv svoje volje. Kada troje mladih aktivista otmu direktora farmaceutske korporacije, postaje jasno gdje prestaje režirana stvarnost, a gdje počinje otpor sistemu. Predstava je nastala u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Gradskog pozorišta iz Bečeja, u režiji Sonje Petrović.

Mestno Gledališće Ptuj predstavit će se dramom Manlia Santanellija „Regina Madre“, obiteljskom kronikom s fokusom na odnos majke i sina, koji traže izlaz iz vlastitog pakla jedan u drugome. Bit ćemo suočeni s tamnom stranom obiteljske tajne i razinom grijeha koji ima pogubni utjecaj na život protagonista i nosi frustraciju od koje se ne može pobjeći. U osebujnom izričaju vrhunske kazališne poetike Damira Zlatara Freya kao redatelja i izvedbi Nataše Barbare Gračner i Aleša Valiča kao glumaca, ovaj suptilan svijet krhkih i osjetljivih niti između majke i sina doima se kao najfinija tkanina u nijansama tamnih tonova podsvijesti.

HNK Osijek donosi crnohumornu priču francuskog pisca Jean-Claudea Danauda o položaju žena koje su izgubile osjećaj za vlastiti život, ali se solidariziraju sa svim potlačenim ženama u ratu među spolovima. „Ručni rad“ prva je drama Jeana Claudea Danauda nastala u Parizu 1977. i vrlo je brzo prevedana i izvedena u više od 20 zemalja. Radikalan i gotovo nadrealan svijet ove drame na bojnom polju muško ženskih odnosa, danas daje odgovor na aktualna zbivanja oko Istambulske konvencije, kao vječnoj temi, od postanka svijeta do danas. HNK Osijek procijenio je točan trenutak za svoju premijeru 9. ožujka 2018., a izbor glumica Ljiljane Kričke, Anite Schmidt i Jasne Odorčić u režiji Ivana Lea Leme dao je svoj estetski pečat sa svojim izraženim senzibilitetom za glumačke dive.

INK Pula predstavlja „Sluškinje“ Jeana Geneta u režiji Damira Zlatara Freya, s Petrom Blašković u ulozi Solange, Radom Mrkšić u ulozi Claire i Ronaldom Brausom kao Gospođom. Kao i kod Danauda, i ovaj nas dramski tekst napisan u prošlom stoljeću suočava svojom aktualnošću i potrebom ukazivanja na trenutak mračnih strana društvenih okolnosti u potrazi za boljom egzistencijom, ali i moralnim dvojbama. Tragična i moralno posrnula Genetova lica do mitskih razmjera opomena su današnjem društvu kapitala i moći. „ Ova će predstava poštovati Genetovu ideju teatralizacije koja briše granice između igre i stvarnosti, sluge i gospodara, žrtve i krvnika te ostalih dualizama imanentnih ovome tekstu, ali će pritom prokazati i osuditi društveno licemjerje koje je danas postalo ne samo prihvatljiv, već i poželjan oblik ponašanja“, kako navodi Željka Udovičić Pleština u programskoj najavi.

Plesni teater iz Ljubljane dovodi na komornu scenu ples „Tobelija“prema motivima istoimene drame Ljubomirja Đurovića, Rosane Hribar i Nicka Uppera.

Tobelija je drevni patrijarhalni običaj po kojemu žene preuzimaju ulogu muškarca kada ih izgube. Plesna igra predstavlja priču o tri žene u dvije generacije koje su izgubile sina, brata i muža te su osuđene na život jedna uz drugu. Autor kroz svoje iskustvo balkanske sredine i poznavanje običaja predaka u Crnoj Gori prikazuje institucionalizirani društveni i kulturni fenomen ženskog celibata kako bi se očuvao patrijarhat još uvijek dominantan na tim prostorima.

SNG Nova Gorica predstavlja se s dramom „Realisti“, skeču o temama iz svakodnevnog života kroz prizmu humora u formi cabareta autora Jure Karasa i redateljice Tijane Zinajić. Uz songove poznatih pjesama, situacije o odnosima u društvu, pred nama je društvena kritika na pozitivan način, gdje trebamo naučiti kako se nasmijati samima sebi.

Predstava „Molly Sweeney“ iz HNK Šibenik o djevojci koja progleda, initimistička je drama koja briše prostor između glumaca i publike. Riječ je o adaptiranoj drami Briana Friela koja je inspirirana čuvenim esejem Olivera Sacksa „Vidjeti i nevidjeti“ nastalog na stvarnim sudbinama. Dirljiva priča o djevojci Molly od rođenja slijepoj, koja se ne osjeća hendikepiranom jer život u punom smislu doživljava kroz druga osjetila. Kada nakon operacije progleda, psihološki ne može prepoznati stvari kao prije i postaje djevojka „slijepog vida“. Predstava „Molly Sweeney“ redateljski je prvijenac glumice Brune Bebić, nastao u suradnji Umjetničke akademije u Splitu i kulturno umjetničke udruge Romb sa šibenskim kazalištem, zagrebačkom umjetničkom organizacijom Mitropa i splitskom Županijskom udrugom slijepih.

I na kraju spomenimo i Talijansku dramu HNK Ivana pl. Zajca Rijeka u koprodukciji s Teatrom Stabile iz Trsta, i njihov naslov predstave za za djecu i obitelj “I buhe kašlju” u režiji Diane Hobel. Ova scenska adaptacija prema djelu Fulvia Tomizze priča o ambicioznoj buhi koja voli bel canto i svake večeri posječuje gradsku Operu oponašajući dive, dok je pauk, stonoga i komarac ne nauče pameti.

Ukratko, bogat i raznolik ovogodišnji repertoar koji će nam osvijestiti važnost istine i put našega životnog svjetla, predstave uz koje ćemo razmisliti tko smo i kamo idemo, možda zaplakati, ali se i nasmijati.

Maja Gregl
dramaturginja i književnica

Komentari su zatvoreni