Uvodna riječ župana Istarske županije 2018.

15.05.2018 // Nekategorizirano

Valter-Flego-2016-webPred nama je 19. izdanje Međunarodnog festivala komornog teatra „Zlatni lav“, manifestacija koja svojim značajem doprinosi ugledu i promociji našega kraja. Festival ujedno pridonosi afirmaciji mladih autora i novih kazališnih družina, a valja istaknuti i njegovu ulogu u obogaćivanju turističke ponude Istre. Koncem lipnja, Umag tako postaje nezaobilazno odredište za ljubitelje kazališta, autore i glumce, renomirane umjetnike te predstavnike kulture i javnog života.

Dodatnu važnost Festivalu daje i njegova politika suživota triju naroda prisutnih na ovome prostoru – Hrvata, Slovenaca i Talijana – na temelju koje je i nastao, a koja je oblikovala specifičnu kazališnu multikulturalnost. Upravo ova manifestacija pruža odlične temelje za učvršćivanje veze između naroda na području Istre, da se kroz kazalište ujedine u svojoj različitosti i u svijet pošalju poruku o značaju pluralizma i multietničnosti kojima se u Istri oduvijek ponosimo.

Jedna izreka kaže, onoliko koliko određeni narod ulaže u kulturu u tolikoj će mjeri egzistirati i svijet će o njemu znati. Iz tog razloga, festivali poput „Zlatnog lava“ jesu toliko značajni jer nadilaze granice naše Istre. Kazalište, kao dio kulturne scene, ogledalo je našeg okruženja koje trebamo njegovati, razvijati i još jače promovirati. Zato već 19. godinu za redom Istarska županija daje podršku Festivalu kako bi publici donijeli još više inspirativnih komada.

Od srca čestitam organizatorima koji marljivo rade na kontinuitetu kvalitete “Zlatnog lava” te im ovim putem želim mnogo posjetitelja, a svim kazališnim skupinama puno uspjeha u predstavljanju.

Župan
mr. sc. Valter Flego

Komentari su zatvoreni