Uvodna riječ gradonačelnika

16.06.2013 // Nekategorizirano

Vili BassanesseUmag je grad osebujne i bogate povijesti i kulture, grad u kojemu se Mediteran i Mitteleuropa susreću i međusobno prožimaju. Sredozemlje je tisućljećima prostor na kojemu su nastajale i nestajale civilizacije i narodi. Pomorskim rutama odvijala se razmjena dobara, a trgovinom se istovremeno širila i kultura. Riječ je o idealnom prostoru, usudio bih se reći, pozornici na kojoj se odvijala dinamična i dramatična radnja. Međutim, iznenađuje činjenica što je ona razumljiva svima upravo zahvaljujući zajedničkom civilizacijskom ishodištu koje zahvaća sve pore ljudskog postojanja: temeljne gospodarske djelatnosti, tradicionalnu arhitekturu i jezik. Grčki kulturni utjecaj, a potom i višestoljetna vladavina Rima bili su glavni pokretači prosperiteta na obalama “Mare nostrum” kako ga nazivahu Rimljani.

Druga je geografska odrednica Srednja Europa, prostor koji je u većoj mjeri nekoć zauzimala Austro-Ugarska. U tom “melting potu”, stvorio se zajednički kulturni identitet koji je sublimiran u izrazu Mitteleuropa. Dvije prostorne odrednice: jedna vedra i razigrana kao i njegovo podneblje, a druga staložena i uglađena, poput kazališnih maski, susreću se upravo u Umagu. To ozračje možemo osjetiti, vidjeti i doživjeti u Umagu, posebno tijekom Festivala komornog teatra “Zlatni lav”, koji ove godine obilježava svoje četrnaesto izdanje. Riječ je o festivalu koji pomno odabire tematiku i preispituje društvene vrijednosti putem različitih kazališnih poetika koje su potekle iz mediteranaskog i srednjeuropskog kulturnog prostora. Projekt Damira Zlatara Freya dovodi intrigantne predstave, a specifičan je i po svojoj višejezičnosti koja najbolje ocrtava grad, koji je oduvijek bio otvoren za dijalog među narodima. Nedavno usvojenom kulturnom strategijom Grada Umaga, naš se grad opredijelio za multikulturalnost i višejezičnost.

Urbana struktura gradske jezgre, nastala tijekom mletačkog razdoblja, od prošlog je ljeta postala dijelom scenskog prostora. Tim činom “Zlatni lav” se simbolički vratio u prostore iz kojih je potekao. Naime, u srcu grada u hotelu “Al leone d’ oro” (“K zlatnom lavu”), vlasnik Antonio Coslovich uredio je kazališnu dvoranu. Na žalost, zdanje je u posljednjim danima Drugog svjetskog rata nepovratno uništeno. Festival komornog teatra svojevrsni je hommage Coslovichu i kulturnom nasljeđu Umaga.

Svako novo izdanje Festivala donosi novine u naš grad, što me posebno veseli. Umag poprima sasvim novu dimenziju prisutnošću eminentnih kazališnih umjetnika. Tih dana Umag postaje kozmopolitski grad. Umažani i njihovi gosti imaju priliku uživati u maestralnim kazališnim izvedbama u kojima nestaju jezične barijere. Sve to moguće je doživjeti samo u Umagu, stoga pozivam sve prijatelje Umaga te istinske zaljubljenike u kazalište da ne propuste 14. Festival komornog teatra.

Dobrodošli!
Gradonačelnik
Vili Bassanese

Komentari su zatvoreni