Pod visokim pokroviteljstvom Grada Umaga

04.06.2024 // news, Top news

Vili-BassanesePOD VISOKIM POKROVITELJSTVOM GRADA UMAGA
SOTTO L’ALTO PATRONCINIO DELLA CITTA DI UMAGO

Ljudsko postojanje obilježeno je događajima kojima pridajemo poseban značaj i kojima se istinski radujemo. U takvim prigodama uvriježeno je prisjetiti se svih onih trenutaka koji su na osobit način ostali upamćeni neovisno o tome jesu li one intimne ili javne naravi. Dakako, kada je riječ o javnim događajima čiji odjek i značaj uvelike prelazi lokalne okvire, a 25. obljetnica Međunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav neprijeporno je takvav događaj, tada nas prožima poseban osjećaj radosti i ponosa.

Kao osoba koja prati festival i protokolarno sudjeluje u njemu dugi niz godina osjećam potrebu izraziti zahvalnost njegovom utemeljitelju Damiru Zlataru Freyu koji već četvrt stoljeća neumorno gradi priču o kazalištu u našem Umagu. Damir Zlatar Frey kao umjetnički ravnatelj svoju je kreativnu energiju i zanos utkao u manifestaciju koja je naš grad velikim slovima uvrstila u kulturnu mapu Hrvatske i susjednih zemalja. Festival je postao spona kultura i suživota ovoga prostora koji je svojom otvorenošću i željom za dijalogom nerijetko nadilazio trenutne političke odnose. Tijekom održavanja festivala cijeli naš grad odijeva kazališno ruho i postaje mondeno središte, a o tome svjedoče nebrojeni novinski, radijski, televizijski osvrti i objave. Put koji je prešao festival podudara se s dinamičnim i turbulentnim razdobljem naše novije povijesti: oporavak od posljedica rata, ulaska Hrvatske u europsku obitelj, dinamične izgradnje javne infrastrukture ne samo u našem gradu već i na širem području. Zahvaljujući autocestama Umag je postao bliži Zagrebu i Ljubljani dvama kazališnim centrima koji su nepobitno obilježili sva izdanja festivala. Prestiž koji je Zlatni lav stekao tijekom godina bio je zalog za predstavljanje najboljih kazališnih ostvarenja ovih prostora. Trojezičnost je bila konstanta, što gledateljstvu i žiriju nije predstavljalo nikakvu zapreku, štoviše bio je podstrek da se iz godine u godinu takav pristup dosljedno poštuje. Kazalište je oduvijek bio odraz društva, njegov najbolji kritičar ili apologet. Ljudske strasti, vrline i mane pretočene su u scenski prikaz i to je nesumnjivo najintrigantni dio teatra, onaj element koji zaokuplja pažnju gledateljstva i plijeni njegovu pozornost, u kojem nerijetko prepoznaje samoga sebe ili društvo u kojem živi. No bitna su obilježja kazališta bezvremenost i univerzalnost tematika. U žiži interesa Damira Zlatara Freya kao umjetničkog ravnatelja oduvijek je bila tematika koja je odražavala stanje društva, a to je postigao minucioznim odabirom djela. Postići i održavati takvu kvalitetu tijekom četvrt stoljeća iznimo je naporna i odgovorna zadaća.

Međunarodni festvial komornog teatra Zlatni lav svojevrsni je hommage začecima kazališta u našem gradu koji je svoje ishodište imao u nekadašnjem hotelu „Al leone d’oro/K zlatnom lavu“ čiji je vlasnik Antonio Coslovich prvi priređivao kazališne predstave između dva svjetska rata. Zlatni lav koji je i simbol našega grada postao je i zaštitni znak festivala i nagrada čiji je dizajn osmislio Ivica Propadalo.

Grad Umag prigrlio je festival i svojim statutom proglasio manifestacijom gradskog značaja potvrdivši mu status prvorazrednog kulturnog događaja. Kao gradonačelnik iznimno sam ponosan što je Grad Umag svojim financijskim i materijalnim doprinosom podržao Međunarodni festival komornog teatra Zlatni lav. Ujedno se zahvaljujem svim instituacijama, sponzorima i pojedincima koji su prepoznali njegov značaj i vrijednost i pružali mu bezrezervnu podršku tijekom niz godina omogućivši našim sugrađanima i gostima da uistinu uživaju u vrhunskim kazališnim produkcijama. U ovoj svečanoj prigodi, kada obilježavamo četvrt stoljeća održavanja, ne preostaje mi negoli izraziti želju da naš festival doživi još nebrojeni niz uspješnih izdanja na radost svih poklonika kazališne umjetnosti.

Gradonačelnik
Vili Bassanese

grad-Umag-logo

Komentari su zatvoreni