Vili Bassanese – uvodna riječ gradonačelnika 2022.

05.05.2022 // news, Top news

gradonačelnik za katalog 2018Zadovoljstvo je i ove godine biti domaćinom Zlatnog Lava, međunarodnog festivala komornog teatra zahvaljujući kojem je Umag postao poznat na kulturnoj karti Hrvatske, ali i puno šire.

Umag je grad osebujne i bogate povijesti i kulture, grad u kojemu se Mediteran i Mitteleuropa susreću i međusobno prožimaju. Sredozemlje je tisućljećima prostor na kojemu su nastajale i nestajale civilizacije i narodi. Pomorskim rutama odvijala se razmjena dobara, a trgovinom se istovremeno širila i kultura.

Riječ je o idealnom prostoru, usudio bih se reći, pozornici na kojoj se odvijala dinamična i dramatična radnja. Međutim, iznenađuje činjenica što je ona razumljiva svima upravo zahvaljujući zajedničkom civilizacijskom ishodištu koje zahvaća sve pote ljudskog postojanja: temeljne gospodarske djelatnosti, tradicionalnu arhitekturu i jezik. Grčki kulturni utjecaj, a potom i višestoljetna vladavina Rima bili su glavni pokretači prosperiteta na obalama „ Mare nostrum“ kako ga nazivahu Rimljani.

Druga je geografska odrednica srednja Europa, prostor koji je u većoj mjeri nekoć zauzimala Austrougarska. U tom „melting pot-u“ , stvorio se zajednički kulturni identitet koji je sublimiran u izrazu Mitteleuropa. Dvije prostorne odrednice: jedna vedra i zaigrana kao i njegovo podneblje, a druga staložena i uglađena, poput kazališnih maski, susreću se upravo u Umagu.

To ozračje možemo osjetiti, vidjeti i doživjeti u Umagu, posebno tijekom međunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav, koji ove godine obilježava svoje 23. izdanje. Riječ je o festivalu koji pomno odabire tematiku i preispituje društvene vrijednosti putem različitih kazališnih poetika koje su protekle iz mediteranskog i srednjeeuropskog kulturnog prostora. Projekt Damira Zlatara Freya dovodi intrigantne predstave, a specifičan je po svojoj višejezičnosti koja najbolje ocrtava grad koji je oduvijek bio otvoren za dijalog među narodima. Kulturnom strategijom Grada Umaga, naš se grad opredijelio za multikulturalnost i višejezičnost.

Svako novo izdanje Festivala donosi novine u naš grad, što me posebno veseli. Umag poprima sasvim novu dimenziju prisutnošću eminentnih kazališnih umjetnika. Tih dana Umag postaje kozmopolitski grad. Umažani i njihovi gosti imaju priliku uživati u maestralnim kazališnim izvedbama u kojima nestaju jezične barijere. Sve to moguće je doživjeti samo u Umagu, stoga pozivam sve prijatelje Umaga te istinske zaljubljenike u kazalište da ne propuste 23. izdanje „Zlatnog lava“.

Ovim putem zahvaljujem utemeljitelju te mu čestitam, sa željom da Zlatni Lav još jednom obasja umašku kulturno-umjetničku scenu.

GRADONAČELNIK
Vili Bassanese

Komentari su zatvoreni