Skupština – 20.06.2013. u 21:00

13.05.2013 // Predstave 2013

SkupštinaLjubomir Kerekeš: «SKUPŠTINA»

redatelj i scenograf: Ljubomir Kerekeš

autor songova: Dragutin Novaković Šarli

izrada kostima: Karmen Štrlek

izrada scenografije: Mladen Posavec+

majstor rasvjete: Marijan Štrlek

Lica:

Dragec,predsjednik…………………………Draško Zidar

Ivek zvani Tarzan……………………………Mijo Pavelko

Trpimir Oršuš…………………………………Ljubomir Kerekeš

Đurđa…………………………………………….Marija Krpan

Radnja ove kajkavske satirične komedije je smještena u selo Črevo, u kojem postoji Seoski odbor, koji zasjeda jednom godišnje kako bi donio važne odluke za zajednicu. Riječ je o komediji koja govori o općedruštvenim problemima vezanim uz obnašanje vlasti. U maloj seoskoj sredini kao što je Črevo taj općedruštveni problem poprima elemente satire i komike, kao što se često događa i u samom životu.

Specifičnost Kerekešove «Skupštine» je prisustvo predstavnika romske nacionalne manjine.

“U ova šaljivo mračna vremena preuzimanja, oduzimanja i iskoristivosti vlasti govoriti o umišljaju vlasti kao veličine, isto tako i o vladanju sa predumišljajem, vjerujem da se slažete ako kažem da je postalo smiješno. Marginalci našeg društva u nekim pokušajima vladavine nisu od jučer. Oni su naša već tradicionalna postojanost, a što je najžalosnije, s vjerom da su svi svemogući. Govoriti o toj karikaturi društva nepotrebno je s dozom obzirnosti, zato Skupština ima najozbiljniju namjeru vlastiti društveni marginalni cirkus predočiti gledatelju u cirkus vlasti.” (Ljubomir Kerekeš)

Predstava je premijerno izvedena 13.01.2005. u HNK u Varaždinu i od tada ne silazi s repertoara.

Na 3. Gumbekovim danima -Histrioni Zagreb, “Skupština” je osvojila nagradu za najbolju predstavu festivala, a Ljubomir Kerekeš za najbolju mušku ulogu festivala.

SkupštinaSkupštinaSkupština

Komentari su zatvoreni