Pismo potpore

26.06.2014 // news

Vili Bassanesse

Vili Bassanesse

PREDMET: 15. Međunarodni festival komornog teatra „Zlatni lav“ 2014.
– Pismo potpore

Međunarodni festival komornog teatra „Zlatni lav“ postao je nezaobilazna točka na kulturnoj karti Hrvatske. Umag u srpnju postaje stjecište kulturne elite Hrvatske i šireg okruženja koja je zavolila grad osebujne i bogate povijesti i kulture, grad u kojemu se Mediteran i Mitteleuropa susreću i međusobno prožimaju. Ovo jedinstveno ozračje moguće je osjetiti, vidjeti i doživjeti u Umagu, posebno tijekom Međunarodnog festivala komornog teatra „Zlatni lav“, koji ove godine obilježava svoje petnaesto izdanje. Festival koji pomno odabire tematiku i preispituje društvene vrijednosti putem različitih kazališnih poetika koje su potekle iz mediteranskog i srednjeeuropskog kulturnog prostora. Projekt Damira Zlatara Freya dovodi intrigantne predstave, a specifičan je i po svojoj više jezičnosti koja najbolje ocrtava grad, koji je oduvijek bio otvoren za dijalog među kulturama. Prepoznavši njegovu vrijednost, Grad Umag je svojim Statutom proglasio Međunarodni festival komornog teatra „Zlatni lav“ manifestacijom gradskog značaja.

Tijekom festivalskih dana Umag postaje kozmopolitski grad i poprima novu dimenziju prisutnošću eminentnih kazališnih umjetnika. Umažani i njihovi gosti imaju priliku uživati u maestralnim kazališnim izvedbama u kojima nestaje jezične barijere. U proteklih četrnaest godina Umag je ugostio prestižne kazališne kuće i višestruko nagrađivane umjetnike koji su se predstavili publici svojim najznačajnijim ostvarenjima.

Predstave koje su uvrštene u službeni program natječu se za „Grand Prix“ kojeg dodjeljuje žiri sastavljen od priznatih kulturnih i kazališnih radnika.

Festival odjekuje i gradskom jezgrom koja postaje jedinstvena kulisa za brojne ulične umjetnike i performere.

O medijskoj popraćenosti valja izdvojiti posebnu riječ. Festival prate najvažniji hrvatski i regionalni mediji. Vijesti o Festivalu i popratnim događajima donose središnje televizijske i radijske informativne emisije, dnevni tisak i elektronski mediji. „Zlatni lav“ plijeni posebnu pažnju medija i zbog poznatih imena hrvatskog i inozemnog glumišta koje tih dana pohode Umag.

Sve to moguće je doživjeti samo u Umagu, stoga pozivam sve prijatelje Umaga te istinske zaljubljenike u kazalište da podupru 15. Festival komornog teatra.

GRADONAČELNIK
Vili Bassanese

Komentari su zatvoreni