Otpor – 22.06.2018. u 21:00

17.05.2018 // Predstave 2018

otpor-13GRADSKO POZORIŠTE BEČEJ-VAROSI SZIHAZBECSE/SRPSKO NARODNO POZORIŠTE NOVI SAD/ UDRUŽENHE “ARTERIJA” NOVI SAD, RS
Koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta, Gradskog pozorišta Bečej, Udruženja “Arteria” Novi Sad, uz podršku Grada Novog Sada

Redatelj: Sonja Petrović
Dramaturg: Nikolina Stjepanović
Scenograf: Željko Piškorić
Autori grafita: Uroš Štrboja i Stefan Stanojević
Kompozitor: Uroš Stojnić
Dizajner svjetla: Marko Radanović
Producent: Elizabeta Fabri
Inspicijent: Vladimir Savin
Sufler: Srđan Stojnović
Majstor tona: Dušan Jovanović

Premijera: 15. prosinca 2017, Kamerna scena

Li Mekdugal piše o troje mladih ljudi koji se bore protiv svega što im društvo nameće, posebno protiv Samita G-8 i G-20, a kroz njihov otpor pisac provlači pitanja izgubljenosti mlade generacije koja iskonski osjeća da to što se događa u kapitalističkom društvu, gdje moćnici udruživanjem postaju još moćniji a obični smrtnici njihovi poslušnici i izvršioci, nije u redu. Priču prelama, preko farmaceutske industrije koja ima lijekove za sve: od jednih vam je loše, a druge prave da vam ta stanja ublaže.

Oni otimaju jednog moćnika, istina, sve počinje kao bezazleni ljubavni provod u nekom jadnom stanu koji se prekida kada dva prijatelja mlade devojke, upadaju i shvate koga imaju u gostima, i traže način kako da situaciju okrenu u svoju korist, bar u materijalnom smislu. Njih troje ne rade ništa, ona se prodaje kako bi preživjeli, drugi se bavi sitnim krađama i preprodajama, a treći je radio na nekom blogu pa je prestao. Ispostaviće se da je radio baš za otetog moćnika. Takođe, autor upliće u priču i tjelohranitelja koji dolazi da spasi gazdu, a to je žena koju je pod velom spasa iz neke siromašne zemlje, sistem ustvari pretvorio u poslušnika. Mekdugal priču razvija u više pravaca i dokazuje nekoliko lica kapitalističkog sistema. Sve to dirne gledatelja, jer Igor Pavlović, Tijana Marković, Marko Savić, Dimitrije Aranđelović i Milica Grujičić vrlo sugestivno tumače svoje likove. Ostaje vam negdje u grlu rečenica koju moćnik izgovara na kraju: “Otpor je uzaludan”. Za njih svakako je. Ostali su bez para u svojoj čamotinji vjerovatno spremni za neku novu akciju.

sonja petrović Novi Sad

Komentari su zatvoreni