Misija Međunarodnog festivala komornog teatra Zlatnog lava

17.05.2022 // Nekategorizirano

Misija-Zlatnog-LavaMeđunarodni festival komornog teatra Zlatni lav upalio je svjetla pozornice u Umagu 1999. godine na poticaj etabliranog i višestruko nagrađivanog kazališnog redatelja, imenovanim tada za umjetničkog ravnatelja festivala, Damira Zlatara Freya. Vođen idejom za realizacijom jedinstvenog projekta koji bi zračio specifičnostima strateškog teritorija, kao što je pogranični prostor grada Umaga, Zlatar Frey je osmislio kazališni projekt Zlatnog lava, koji s vremenom postaje kulturni motor na tom prostoru autentičnog izražaja, mjestu uz granicu, gdje se susreću kulturne različitosti i sličnosti tri pogranična naroda: Hrvata, Slovenaca i Talijana. Ili kao što je svojedobno istaknuo Antun Vujić, ex ministar kulture Republike Hrvatske, u svom referatu Identitet ničije zemlje na književno – znanstvenom skupu, također susretima uz granicu, Forumu Tomizza, da se radi o prostoru koji nije moguće podvesti samo pod jednu zemlju, nazivajući ga Međuzemlje, teritorij koji ni jedna zemlja ne prepušta drugoj.

Vođen upravo tim premisama Zlatar Frey je odredio novi okvir za svoj međunarodni i multikulturalni kazališni komorni festival, osobit u Istri, na kojem se iz godine u godinu, zanimljivim odabirom scenskog programa grade mostovi između spomenutih zemalja i kultura, čime je, bez političkih konotacija, prerastao u okupljalište najznačajnijih pisaca, dramaturga, redatelja, koreografa, scenografa, skladatelja i glumaca s tri susjedna govorna područja, a i šire. Zlatar Frey je već u startu bio svjestan preuzete odgovornosti za ovaj zahtjevan projekt, ali je zahvaljujući dugogodišnjem kazališnom radu u ljubljanskoj „Koreodrami“, koja mu je podarila mogućnost neprestanog razvoja istančanog kazališnog duha, svoju dionicu uzbudljivog kazališnog putovanja čvrsto odlučio završiti u Umagu, da bi stanovnike ovih predjela i brojne goste upoznao s onim drugim jezikom susjeda, mentalitetom, posebnostima i navikama koje se isprepliću na ovim prostorima i kroz teatar postaju ključ za razumijevanje sadašnjosti. Radi toga je sa sociološkog aspekta Zlatni lav postao znatno više od kazališta. Ovaj je festival mjesto susreta različitih kazališnih umjetnosti bez presedana, gdje u dodiru s prekograničnim teatrima gledatelji mogu osjetiti snažnije svoju autentičnost i pripadnost nacionalnoj kulturi. Istodobno, Zlatni lav pruža i dragocjenu priliku stanovnicima te posjetiteljima za bolje upoznavanje i kompariranje „art trianguluma“ na ovom premreženom geografskom dijelu Istre, što je Zlataru Freyu također bila misao vodilja prilikom utemeljenja jednog nadasve srednjoeuropskog festivala.

Osim početne kazališne zamisli, Zlatar Frey je autor i samog naziva festivala – Zlatni lav, koji se u povijesnom kontekstu nadovezuje na prisutnost 500 godina vladavine Venecije u ovim dijelovima Istre, krilatog lava koji je doletio u Umag, te u doba mira zastao sa otvorenom knjigom natpisa „PAX TIBI MARCE VANGELISTA” (Mir tebi, Marko evanđeliste moj), što bismo mogli parafrazirati danas sa – „Festival može početi“. Ali poveznicu kazališnog lava vidimo i s prvom umaškim hotelom „Al leone d’ oro“ („K zlatnom lavu“) u vlasništvu Antonija Coslovica, umaškog ugostitelja, koji je tridesetih godina prošloga stoljeća u tom objektu otvorio prvo malo kazalište, komornog karaktera. Zlatar Frey je tražeći zapis o kazališnoj prošlosti Umaga naišao na taj detalj, nedovoljno udaljen da mu pobjegne iz vidnog polja. To mu je neočekivano otkriće i iznenađenje izmamilo ushit i oduševilo ga, nadahnuvši ga još snažnije da u Umagu pokrene jednu novu kazališnu eru. Povrh toga, i novouređena kazališna dvorana u kojoj se Međunarodni festival komornog teatra Zlatni lav odigrava na maloj sceni, iza zavjesa velike pozornice, nosi naziv Antonija Coslovica. Toliko se toga epohalnoga povezalo u vrlo interesantnoj autorovoj ideji kazališnog festivala.

U ljetnim danima održavanja Zlatnog lava još se bezbroj kulturnih događaja paralelno odvija po ulicama i trgovima grada pred očima gledatelja, koji im se s užitkom zadivljeno prepuštaju, uranjanjem u sebe i svoju neutaženu duhovnu glad, u vrtnji beskonačnog kozmosa i neprekidnoj potrazi za jasnim razumijevanjem stvari, koje im u svakodnevnom životu nastavljaju izmicati. Iz tih razloga Zlatni lav ima još jedan važan cilj. Stvarati upravo onaj kanal interakcije koji može djelovati kao posrednik između predstave i zainteresirane publike, omogućujući bilo kojoj vrsti publike da jezikom glumaca kroz kazališnu izvedbu bude jasno informirana o raznim događajima i pojavama diljem svijeta, onima što ljudima bježe na dnevnoj bazi.

Na taj se način, u doba odvijanja Zlatnog lava, Umag pretvara u kozmopolitsku pozornicu, na kojoj umjetnost ujedinjuje svekoliku stvarnost iz raznih zemalja, dajući joj međunarodnu dimenziju, povezanu u sintagmi – „Daske koje život znače“. Zlatni lav je time postao i personifikacija „ambasadora prijateljstva i mira“ europske i lokalne stvarnosti.

Svjetla u očima još jednog Zlatnog lava se pale! Dobrodošli u novu ediciju!

Direkcija Zlatnog lava

Komentari su zatvoreni