O snegu in ljubezni – 26th of June 2024

April 27th, 2024 // Predstave 2024

o-snegu-in-ljubezni-2
Jeste li znali da drveće ima pamćenje? Ne, ozbiljno, ne izmišljam, mislim da je to znanstveno dokazano. Drveće si pomažu, jedno drugome, kao da osjećaju potrebu za solidarnošću. Jedno drvo prenosi drugom informacije koje je sakupilo u svom dugogodišnjem životu.
Zatvaram oči, moj dah se polako smiruje.
Otvaram ih…

Predstava “O snijegu i ljubavi”, nastala prema poetskom romanu Marka Sosiča pod nazivom “Kratki roman o snijegu i ljubavi”, je umjetničko suživljenje poetskog izraza tršćanskog pisca, suvremenog plesa i glazbe.
To je kompleksna priča o raspadu obiteljskih odnosa, u koje proždire politička klima netrpeljivosti, mržnje i fašizma.
To je intimna priča svakog pojedinca, koji nijemo promatra kako mržnja, strah, ignorancija, koje potiču politički i gospodarski interesi, polako razara najintimnije i najsigurnije okružje – obitelj.
To je krik.
To je ovdje i sada.

prema romanu Marka Sosiča adaptacija teksta i režija: Tadej Pišek koreografija: Mojca Špik i Inan Du Swami glazba: Marjan Peternel
IZVODE Tadej Pišek Mojca Špik Inan Du Swami Marjan Peternel
Tadej Pišek je o sadržaju teksta napisao: “Kratki roman o snijegu i ljubavi je u svojoj poruci sve aktualniji, važan. Činjenica da fašizam i mržnja bezobzirno ulaze u naše društvo kroz glavna vrata i naseljavaju se u razmišljanja i jezik svakog od nas je zastrašujuća i o tome je nužno progovoriti. Marko i ja smo se više puta razgovarali da ćemo jednog dana postaviti ovaj roman na pozornicu, stoga neka ova predstava zvuči kao moja počast velikom književniku i još većem čovjeku.”

 

 

Comments are closed.