Mindpolis 1.0 – 27th of June 2024

April 27th, 2024 // Predstave 2024

mindopolis-1.0
Mindpolis je cross-medijski projekt koji objedinjuje pripovijedanje, digitalnu umjetnost, proširenu stvarnost, igru uloga, chat interakciju, umjetnu inteligenciju, site-specific umjetnost, videotehniku i kazalište. Iz cjelokupnog procesa nastaje predstava smišljeno otvorene strukture, koju prethodno nadograđuje i sama publika. Višeslojna avantura započinje mobilnom aplikacijom Mindpolis preko koje natjecatelji nadograđuju predstavu, a sistem među njima probire kor koji postaje sastavni dio ove drame.

Riječ redatelja:
“U virtualnoj sobi na chatu, usred preobrazbi, odvija se rezak mentalni duel između avatara znakovitih nadimaka: njega – Marka Pola i nje – Kublaj-kana. To su ego i alter ego, pripovjedač i nalogodavac, stvaratelj i izvršitelj u naizmjeničnoj igri uloga jakih tenzija i sraza mišljenja, u borbi za posljednju riječ i posljednji sud.

Naoko, riječ je o dovitljivu flertu, koji vrvi alegorijama, aluzijama, političkim referencama i dvosmislenim toponimima, ali iza tih igrarija raslojava se gorka stvarnost junaka ukliještenog između svojih kontradikcija, sudbine i duševne paralize lakih rješenja, izraženog konformizma i opsesija s notom skrivenih perverzija. Nemili rašomon, naposljetku, dovodi taj čudnovat susret burnih naravi do ultimativnih pitanja (bio)etike i morala, samoodređenja i identiteta, a prije svega erosa i tanatosa. Rasplamsava se, također, bremenita borba svjetova: starih i mladih, crnih i bijelih, bolesnih i pravih, vjernih i nevjernih, čistokrvnih i miješanih…, uz sveprisutnog plamenog demona koji pokreće, iznutra, vječne ljudske sumnje iz kojih niču najveći dosezi i najniži ponori ove vrste.

Međutim, taj dvoboj pomalo spaja lice i naličje, dok dvoglasje kao da nastaje iz jednog glasa – polifonija iz monodije. Protagonist i antagonist stapaju se u jednog aktera, koji postaje ogoljeni suvremeni Edip uslijed neminovnog paricida, izdajstva stvaratelja, premda lišen nebeskog suda te u racionalnoj šizmi između oslobođenja i krivnje. Na tom rascjepu stoji egzistencijalistički, kao da ispred Sfinge rješava legendarnu zagonetku: „Tko to ujutro ide na četiri, danju na dvije, a uvečer na tri noge?”

U takvom ciklusu postojanja, vrtlogu života i pred njegovim krajnjim otajstvom taj se akter oprema štitom imaginacije, kojim odbija neprihvatljivo ništavilo, a zatim uzbuđeno polazi na psihološku Odiseju, na kojoj razaznaje svoju muzu kao virtualnu inkarnaciju „carice neke daleke zemlje”. Ona je, poput antičkih gorgona, prekrasna ali istodobno užasna: čas je u liku odgajateljice, zatim bolničarke, čas ljubavnice, aktivistice, a nedugo potom redovnice… regenerirajući se u stalnoj mijeni i pokušaju savršenog simulakruma spasenja, pravde ili možda „opravdanog“ zločina. U međuvremenu, pozvani gledatelji postaju suučesnici, koreuti koji komentiraju, tumače i razvijaju radnju, no jednako zatečeni zovom moći, hazarda, blasfemije i apologije prema konačnom „milosrdnom utihnuću”, kao posljednjoj prosumerskoj razini tehnokratske buržoazije.”

„MINDPOLIS 1.0“ Autori: Emilia Agnesa i Nenad Glavan
Igraju: Iskra Jirsak i Sven Jakir / Sudionici mobilne aplikacije MIndpolis
Voditelj projekta, režija i scena: Nenad Glavan
Prijevod: Sandro Salopek
Razvoj aplikacije: Ian Rumac
3D oblikovanje: Filip Ugrin
Kostimografija: Ivana Bakal
Glazba: Josip Čapeta
Scensko mapiranje i Motion Capture: Gordan Bezjak
Supervizija scenskog pokreta: Jasna Čižmek Tarbuk
Oblikovanje svjetla: Tomislav Maglečić / Prilagodba: Dario Stojčević i Jaka Varmuž
Elaboracija scenske instalacije: Zdravko Romanić
Oblikovanje i vođenje tona: Dominik Kisić i Hugo Baranger / Prilagodba: Matija Kasaić Drakšić
Direktor fotografije: Marko Dimić
Asistentica režije: Nina Kovačević
Asistentica kostimografije: Diana Mihalić
Projektiranje i izrada stolarije: Mario Hajek Kreativna sudjelovanja odabranih igrača aplikacije Mindopolis 1.0 multimedijalno i postupno se integriraju u izvedbe
Proizvodnja: Umjetnička organizacija Skop Potpore: Grad Zagreb / Ministarstvo kulture i medija RH
Partneri: MSU Zagreb / Zip_Zone Rim / Storylab Zagreb / Pogon Zagreb / KNAP Zagreb
Potpomogli: HAJ dizajn d.o.o. / KBC Sestre milosrdnice Zagreb / Morna veterinarska ambulanta / Vina Peruša
Potpora putovanja na festival Zlatni Lav 2024: Phantomyachts.eu

Comments are closed.