Adam i Eva – 24th of June 2024

April 28th, 2024 // Predstave 2024

Adam-i-Eva-BW-IMG_9011
Koreodrama Histriana Umag – Umago u suradnji s Istarskim narodnim kazalištem – Gradskim kazalištem Pula

M. Krleža: Adam i Eva

Režija i koreografija: Damir Zlatar Frey

Glume: Caterina Vižintin, Luana Kličić, Ivana Šakotić, Goran Jurica i Milica Marković

Kostimi: Fundus INK Pula

Glazba: Fonoteka INK Pula

Majstor svjetla: Dario Družeta

Ton majstor: Endi Gorjan

Krležina drama “Adam i Eva” višedimenzionalno je djelo koje na suptilan način prenosi svoju idejnu poruku. Radnja komada započinje u rasulu koje nije samo fizičko, nego i
mentalno i duševno. U priču nas uvodi misteriozna osoba koja se pojavljuje iz tame i smješta scenu u prostor. Junaci priče su Čovjek i Žena čiji se odnos vrti oko ljubavi, mržnje te fizičke i materijalne međuovisnosti.

Jesu li junaci sami odgovorni za svoje sudbine i smjer svojih života ili su na djelu više sile koje određuju smjer njihovih života? Djelo se zbiva u više različitih dimenzija kroz koje se akteri rastaju, ponovno sastaju, te nas dovode do glavnog pitanja djela: Jesu li se odnosi među parovima od početka čovječanstva do danas mijenjali i razvijali ili se uvijek vrtimo kroz isti ciklus koji se ponavlja tijekom generacija?.

Nakon više od dvadeset godina rada na slovenskim pozornicama, Damir Zlatar Frey osniva kazališnu družinu „Koreodrama Ljubljana“ u podrumskim prostorima Biotehničkog fakulteta u samom srcu
grada Ljubljane, čime je postao prvi koji je ovakav koncept uspješno implementirao u ovom dijelu Europe osamdesetih godina, značajno obilježivši slovenski kazališni prostor. Tijekom sljedećih 20 godina postojanja, ovo kazalište je razvilo autentičnu poetiku koja kombinira glazbeni, plesni i dramski izričaj u jedinstvenu cjelinu, slijedeći koncept Koreodrame koji integrira elemente koreografije i drame, te stvara emocionalno i vizualno atraktivne izvedbe koje često uključuju različite stilove drame, scenskog pokreta, plesa, glazbe i glume.

„Koreodrama Ljubljana“ je postala poznata po osvajanju najviših umjetničkih priznanja na festivalima diljem bivše Jugoslavije i Slovenije, a brojni veliki glumci tog vremena bili su dio njenog uspjeha.

Rat je promijenio krajeve i ljude, te je Damir Zlatar Frey pronašao novi dom u Umagu, gdje je 2000. godine osnovao Međunarodni Festival komornog teatra Zlatni Lav Umag. Kroz festival je prošlo nekoliko tisuća kazališnih umjetnika iz različitih država, a uz podršku Grada Umaga i organizacija Festum i Festivala Zlatni Lav, pokrenuo je kazališnu školu temeljenu na svojoj jedinstvenoj autorskoj kazališnoj praksi.

Njegova kazališna škola, nazvana Dramski studio Umag – Umago , danas nastavlja umjetnički rad kroz družinu Koreodrama Histriana Umag – Umago. Ovo malo kazalište,
inspirirano festivalom Zlatni lav, donosi kazališne umjetničke projekte na hrvatskom, slovenskom i talijanskom jeziku, naglašavajući dramatičare ovih prostora i kombinirajući scenski pokret, govor, glazbu i ples u svojoj poetici.

Foto: Dario Družeta

 

Comments are closed.