Biografija Damira Zlatara Freya

12.04.2022 // news, Top news

Damir-Zlatar-Frey
Damir Zlatar Frey (1954)

dramski i operni redatelj, koreograf, dramski pisac, kostimograf, scenograf, utemeljitelj i ravnatelj kazališta i festivala, osebujni je kazališni autor koji ne ostavlja ravnodušnim ni gledatelje ni kritičare. Nakon više od sedamdeset koreografija, što samostalnih što u dramskim predstavama, u Sloveniji i na cijelom prostoru bivše Jugoslavije (koreografije otvaranja i zatvaranja Univerzijade u ZG, Dan mladosti u Beogradu), 1986. godine utemeljuje u Ljubljani “Koreodramu”, vlastito kazalište koje je ostavilo duboki trag u stvaralačkim poetikama suvremenoga slovenskog kazališta, ali i u širem kulturnom prostoru.

Ostvario je brojne vrijedne i hvaljene autorske projekte i predstave u hrvatskim, slovenskim, bosanskim, srpskim i talijanskim kazalištima (SNG Maribor, SNG Ljubljana, SMGL Ljubljana, MGL Ljubljana, SLG Celje, PG Kranj, SSG Trst, HNK Rijeka, Osijek Split, INK GK Pula, DK Gavella i Teatar @TD Zagreb, Kamerni teatar 55, Narodno požarište Sarajevo i mnoga druga kazališta) od kojih se izdvajaju uprizorenja: “Događaj u gradu Gogi” Slavka Gruma, “Lijepa Vida” Ivana Cankara, “Saloma” Oscara Wildea, “Božanska glad” Slavenke Drakulić, “Lekcija” Eugenea Ionescoa, “Zločin na kozjem otoku” Uga Bettia, “Krvavi svatovi” Federica Garcia Lorce postavljana u Trstu, Rijeci i Osijeku, “Filozofija u budoaru” Marquisa de Sadea, “Balkon”, “Sluškinje” i “Strogi nadzor “Jeana Geneta, “Noževi u kokošima” Davida Harrowera, ”Dama s kamelijama” Aleksandrea Dumasa, “San ivanjske noći” i “ Othello” W. Shakespearea, “Glorija” Ranka Marinkovića, “Staklena menažerija” i “ Tramvaj zvan žudnja” T. Williamsa, “Kraljica Majka” Manila Santanellija, Euripidovu “Elektru”, Zajčeve “Svinje” te autorske projekte: “Uroboros – Bolero” Kulturni centar Novi Sad, “Tirza ili slast na ustima šumskoga demona”, Salomu, Virginiju Woolf i Vampirsku kroniku Jure Grando te opere: “Tosca” G. Puccini, “Lucia do Lammermoor” G. Donizetti, “Romeo i Julija” C. Gounod.

Svoj dramski prvijenac “Krv i košute” kao autor teksta uz režiju, scenografiju, kostimografiju, koreografiju i odabir glazbe, praizveo je 1989. u Mariboru, a u Hrvatskoj je drama doživjela premijere 2003. godine u Puli i 2006. u Varaždinu. Dobitnik je više vrijednih priznanja, među kojima se ističu: odličje predsjednika Republike Hrvatske za doprinos u kulturi Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, Marulova nagrada, Zlatna ptica, višestruki Zlatni lovor vijenac, više nagrada Hrvatskog glumišta, Prešernova nagrada, Župančićeva nagrada, Nagrada grada Ljubljane te više Borštnikovih nagrada kao i više nagrada Hrvatskog glumišta i mnoge druge nagrade. 2014. nakladnička kuća Fraktura izdaje njegovu romaniziranu biografiju “Kristalni kardinal” koju nakladnička slovenska kuća Mladinska knjiga založba prevodi i izdaje na slovenski jezik a 2016. Izdaje roman “Stanzia Grande”, koje je kasnije obrađen i kao radio roman a 2019 izdaje i treći roman “Istarska Lady Macbeth”. U Umagu 2000. godine utemeljuje, pokreće i umjetnički vodi Međunarodni festival komornog teatra Zlatni lav.

Komentari su zatvoreni