Zlatni lav – Grand Prix

23.06.2013 // news

Zlatni lav – Grand Prix jednoglasno se dodjeljuje predstavi Do tu sega gozd autorski projekt Nataše Matjašec Rošker, Branka Jordana i Davora Herge u produkciji Drame slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora.

Visoko estetizirane izvedbe i lakoćom glumačke igre, promišljene režije, dramaturgije i scenografije, pomno oblikovanog svjetla i projekcije u kojoj su do izražaja naglašeno dolazili funkcionalni kostimi stvoren je cjelovit okvir artističke atmosfere. Koregorafija plesnih elemenata uspješno je stilizirala snagu dramskog izraza. Tako stvorenu predstavu nabijenu emocijama potencirala je i glazba. Do tu sega gozd na izuzetno komunikativan način progovara o složenim temama današnjice. Ljudskoj osamljenosti, otuđenosti, vječnoj potrazi za ljubavlju, stalnom propitivanju i traženju ljudske sreće koji upravo u današnjem vremenu i načinu življenja blijede i nestaju.

Povezanošću svih kazališnih elemenata Do tu sega gozd najbolja je i najcjelovitija predstava 14. Zlatnog lava.

Zlatni lav jednoglasno se dodjeljuje Ljubomiru Kerekešu za ulogu Trpimira Oršuša u predstavi Skupština autorskog projekta Ljubomira Kerekeša u produkciji Kerekeš teatra iz Varaždina.

Ljubomir Kerekeš širokim rasponom glumačkih sredstava jasno i precizno izgradio je lik roma Trpimira Oršuša. Vrhunskom interpretacijom s izuzetnim glumačkim rješenjima, finim osjećajem za komiku koja ne podilazi, već komunicira s publikom, stvara ležernu atmosferu kroz koju progovara o gorkim situacijama hrvatske realnosti na duhovit i kreativan način. Kerekeš ujedno gradi partnerski suodnos s kolegama na sceni kroz koji se iščitava međusobno poticanje radosti glumačke igre. Najzaslužniji je za stvaranje pozitivnog ozračja koje sa scene prelazi na publiku. Lako je zaključiti: Ljubomir Kerekeš voli publiku, a i publika voli njega.

Zlatni lav jednoglasno se dodjeljuje Vesni Pernarčić za ulogu Marlene Dietrich u predstavi Marlene Dietrich Nebojše Pop-Tasića u koprodukciji Prešernovog gledališča iz Kranja, kazališta ŠKUC i zavoda Imaginarni u režiji Primoža Ekarta.

Glumačkim pristupom pjevačkoj interpretaciji Vesna Pernarčić kroz početni, “kazališni” dio gradi i priprema lik, maksimalno koristeći zadani redateljski i tekstualni prostor. Minimalinim glumačkim izričajem karizmatično oblikuje lik prikazujući istovrmeno snagu i ranjivost Marelene Dietrich. Na šarmantan način, gradirano prema drugome, “koncertno pjevačkom” dijelu, suptilno ostvaruje vezu s publikom i prenosi emocije i slojevite “svjetove” lika koji igra. Njeno tumačenje očituje se i u preciznoj gesti koja sukobljava nepomičnost i tendenciju kretnje, udružujući je s glazbeno scenskom interpretacijom. Kao rezultat publika dobija potpun estetsko poetski doživljaj.

Komentari su zatvoreni