Završna riječ predsjednice žirija

30.06.2022 // news, Top news

Mirna Farkaš Salamon
Prožimanje glumačke kreacije i dramskog teksta obilježilo je ovogodišnje izdanje Zlatnoga lava, festivala komornog teatra u Umagu. Na pragu zrelosti, 23. su mu godine tek, festival je pokazao kako su međuljudski odnosi uvijek zahtjevni i nedokučivi, a predstave koje je iz bogate ponude, na natječaj je bilo prijavljeno čak njih osamdeset, odabrao umjetnički direktor festivala Damir Zlatar- Frey pokazale su različite načine na koje se promišlja svijet kroz kazališnu igru. Naime, riječ je o šest u svojoj srži različitih predstava.

Metoda hrvatskog nacionalnog kazališta iz Pečuha psihološki je intrigantna i zabavna što je publika nagradila najvišim ocjenama. Dok je najpoznatiji dramski tekst festivala bila drama Tko se boji Virginie Wolf Sloveskog narodnog gledališča iz Nove Gorice.

Splitsko je nacionalno kazalište u Umag došlo sa zanimljivim trilerom Obitelj, u kojemu su pokazali svu psihotičnost i neartikuliranost obiteljskih odnosa, prikazujući na trenutke čak i zastrašujuću realnost prigradskih sredina.

Riječka nacionalna kuća predstavila se s dvije predstave, zaigranim i tužnim Čeličnim magnolijama hrvatske drame i pomalo hermetičnim, ali glumački superiornim Enigmatskim varijacijama talijanske drame. Zlatnoga lava za ulogu novinara upravo u toj predstavi dobio je Mirko Soldano, koji je svojim tumačenjem uloge Erica Larsena slojevito prikazao krivulju emocija od obožavatelja velikog pisca do prevarenog muža, udovca pa opet obožavatelja i gotovo zaljubljenog dječarca, pokazujući nam lakoću svojstvenu samo najboljima.

No, predstava Pljuča Slovenskog narodnog gledališča, Drama Ljubljana, publiku, ali i žiri ostavila je u dubokom razmišljanju o svijetu u kojemu živimo. Redatelj Žiga Divjak je stavljajući glumce u statičan sjedeći položaj težište drame stavio na emocije koje mladi par tijekom vremena proživljava. Pred glumcima je bio gotovo nemoguć zadatak: samo licem, grimasom i tonom glasa dočarati što se u predstavi događa i kroz što njihovi likovi prolaze. Ta je predstava svojom inovativnošću zaslužila čak dvije nagrade, Grand Prix i Zlatnoga lava za scenografiju. Jer u svojoj biti jednostavno scenografsko rješenje stola i leda koji se topi po stvarima na njemu scenograf Igor Vasiljev dočarao je svu težinu modernog života i tijek vremena.

Svjestan težine trenutka u kojemu živimo, Damir Zlatar -Frey temom festivala Solilokviji „Biti ili ne biti – to je pitanje“ zaintrigirao je umjetnike i publiku, no konačnog odgovora nema – samo vjera. Vjera da će publika i dalje dolaziti u kazalište, bez obzira na okolnosti, i vjera da će umjetnici nastaviti stvarati, bez obzira na okolnosti.

Uzbuđenje dugo sedam dana je sada već prošlost, nagrade su dodijeljene, zastor je spušten, pokreće se novi ciklus i nestrpljenje iščekivanja.

Vidimo se i sljedeće godine, u Umagu, na 24. Zlatnom lavu.

Mirna Farkaš Salamon
Predsjednica žirija 23. međunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav Umag 2022.

Komentari su zatvoreni