Zapisnik odluke žirija 2017.

01.07.2017 // news

TREĆE RANGIRANA PREDSTAVA sa ocijenom 4,882

Je predstava „GRENKE SOLZE PETRE VON KANT“ Rainer Werner Fassbindera u režiji Arthura Nauzyciel-a i produkciji SLOVENSKOG NARODNOG GLEDALIŠČA NOVA GORICA

 

DRUGO RANGIRANA PREDSTAVA sa ocijenom 4,916

Je predstava „260 Dana“ Marijana Gubine u režiji Dražena Ferenčine i produkciji HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA U OSIJEKU

 

NAJVEĆI BROJ GLASOVA I NAGRADU PUBLIKE

Sa ocijenom 5.0 osvojila je predstava „HELVERJEVA NOČ“

 

Nagrada žirija – Zlatni lav dodjeljuje se redateljici Mateji Koležnik

Za režiju predstave Rose Bernd Gerharta Hauptmanna u izvedbi ansambla Slovenskog Ljudskog Gledališča iz Celja.

Obrazloženje:

Preciznim vođenjem glumaca u svijet likova književnog Nobelovca Gerhardta Hauptmanna, jednog od najznačajnijih njemačkih pisaca s početka dvadesetog stoljeća Mateja Koležnik svojim redateljskim postupkom otvara uvijek aktualno žensko pitanje i položaj žene u društvu s dramom “Rose Bernd”, istoimenom junakinjom razapetom između svojih želja i očekivanja okoline.

Stilizirani prikaz mlade čedomorke i krivokletnice Rose Bernd redateljica Mateja Koležnik je u književnom naturalizmu slavnog pisca našla inspirativnu podlogu za život svih dramskih likova koji pletu mrežu oko Rose i referiraju se na društvo današnjice u kojem je svijet sve više suočen s odbacivanjem, nasiljem i okrutnosti prema pojedincu.

 

Nagrada žirija – Zlatni lav dodjeljuje se Lučki Počkaj za ulogu Gospe Flamm u predstavi Rose Bernd Slovenskog Ljudskog Gledališča iz Celja.

Obrazloženje:

Dojmljiv prikaz teško pokretne žene Gospe Flamm koju utjelovljuje glumica Lučka Počkaj s oduzetim nogama nijansirano razgrađuje do detalja svaku svoju košćicu tijela i kreće se gotovo bešumno kao balerina uz pomoć štaka znakovito omeđuje dramsko zbivanje gradeći psihološki trokut između svog muža, Rosi i sebe kao prevarene žene koja osim tjelesnih bolova trpi i one duševne svjesna da osim svoga hendikepa više ne može dati svom mužu ono što mu pruža Rosi.

Uvjerljivost ostavlja publiku u suosjećanju sa njezinom situacijom koja samim tim pomaže u gradnji ostalih likova na sceni.

 

GRAND PRIX ZLATNI LAV dodjeljuje se predstavi 260 dana u izvedbi glumačkog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka

Potresna ratna priča prema autobiografskom romanu Marijana Gubine “260 dana” istinski i uvjerljivo svjedoči proživljeni užas ratnog stradanja samog autora i njegove obitelji pred kojim ostajemo nijemi i skrušeni. Katarza i pročišćenje od zla te oprost na kraju univerzalna je poruka predstave svijetu kako se zlo ratnog vihora ne bi ponovilo i širila svijest o miru, toleranciji, suživotu i zaštiti ljudskih prava na život dostojan čovjeka.

 

Obrazloženja napisala, Maja Gregl, dramaturginja iz Zagreba, Predsjednica žirija
______________________________

Suglasne;
Nataša Bezić, likovna umjetnica iz Buja, članica žirija

________________________________
Katja Restović, redateljica iz Poreča, članica žirija

_________________________________
U Umagu, 29. lipnja 2017.

Komentari su zatvoreni