Zapisnik odluke žirija 2015.

05.07.2015 // news

16. MEĐUNARODNI FESTIVAL KOMORNOG TEATRA “ZLATNI LAV” UMAG

ZAPISNIK ODLUKE ŽIRIJA 2015.

 

ŽIRI U SASTAVU:

Vesna Đikanović

Slavica Marin

Dimitrij Sušanj

 

DONOSE SLJEDEĆE:

ZLATNI LAV

Dodjeljuje se predstavi “Postani obcestna svetilka“, SNG Nova Gorica

 

ZLATNI LAV

Dodjeljuje se predstavi “Pomutnje“, Eurokaza-Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu – Domino

 

GRAND PRIX

Dodjeljuje se glumici Neli Koscis za ulogu Marte u predstavi “Virgina Woolf”, Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula

 

NAGRADA PUBLIKE

Dodjeljuje se predstavi “Virginia Woolf“, INK- Gradsko kazalište Pula, s ocjenom 4,58.

 

1. Zlatni lav

Postani obcestna svetilka,

režiser Andrej Jus

produkcija SNG Nova Gorica

Iznimno je težak zadatak uprizoriti poeziju, dati pjesničkoj riječi scenske noge kojima će se kretati logikom mizanscena kazališnog prostora. Predstava “Postani obcestna svetilka” uspjela je Kosovelovu poeziju predstaviti kao izniman kazališni događaj, pronašavši i aktivizmu, i intimiznu, i ekspresionističkom kriku Kosovelovog stiha kazališni izraz. Ekspresijom duboko usađenom u nutrinu svakog glumca ove predstave koja izlazi kao izčišćen i vrlo precizan izraz, a zgusnut. Dramaturški gotovo idealnim presjekom Kosovelovog literarnog korpusa koji stječe kazališni volumen razvedenim preplitanjem precizne govorne, izrazne, glazbene i koreografske strukture, od individualne interpretacije do ansambalske konstrukcije. Naoko jednostavnim, no vrlo promišljenim i jasno odigranim scenskim rješenjima poduprtim jedinstvenom vizualnom mišlju scene, kostima i šminke. Iznimnom usklađenošću izvođača koji svojom sinergijom daju tijelo Kosovelovom Čovjeku na čiju nas obnovu pjesnik poziva, a čiji je poziv ova predstava pokazala jednako važnim i točnim za vrijeme u kojem živimo, a modernošću scenskog postupka upućuje ga i generaciji mladih, nositeljima budućnosti.

 

2. Zlatni lav

Pomutnje, režiser Branko Brezovec

produkcija Eurokaz, Akademija dramske umjetnosti, udruga Domino

Ovogodišnja je tematska festivalska okosnica – razotkrivanje, a zaista nije čest slučaj da jedan scenski projekt otvara toliko tema relevantnih za vrijeme u kojem je nastao. Polazište projekta je pomalo zaboravljeni Musilov roman “Pomutnje gojenca Torlessa”, u središtu kojeg je mladić suočen s tragovima psihičkog i erotskog sazrijevanja u uvjetima edukacijske ustanove koja je vojni zavod na rubu Habsburške Monarhije, čiji smo dio nekoć bili. Od materijala tog predloška scenski projekt izgrađuje jednu podignutu strukturu istražujući načine scenske artikulacije motiva koji ključno upozoravaju na prirodu i kontekst vremena u kojem živimo. Ponuđene teme dotiču tako problematiku prirode žudnje, njezinu spoznaju, što želimo kad želimo drugog te što bi bilo to spoznatljivo, a što nespoznatljivo u Drugom. Bilo kao izvanjska žudnja ili njena autodestruktivna odgoda, otvara se i pitanje energije u odnosu prema subjektu. Upućuje na raskorak između racionalnog i iracionalnog, nemogućnost da se iskustvo rastumači isključivo analitičkim mišljenjem. Pritom propituje i odnos matematičke apstrakcije prema vanjskom svijetu. Bitno uočava problematiku odnosa sustava prema istančanom intelektu, a s druge strane činjenicu da ne znamo što sa surovošću i agresijom karaktera, i pomanjkanjem etičke pismenosti. Na tom tragu, iz konteksta vremena izgradnje muške i vojne hijerarhije Musilovog predloška te iskustva stoljeća u kojima živimo, naslućuje i kontinuiranu temu prijetnje fašizma. Zahvaća i bitan trenutak prelaženja subjekta u norme svijeta odraslih, uočavajući pritom i odnos društvene norme i istine.

Konačno, scenski projekt “Pomutnje” ima i autoreferencijalan sloj, preplitanjem Musilovim romanom zadate situacije sazrijevanja u uvjetima klauzure vojnog zavoda te njezine realizacije u scenski projekt s ansamblom studenata glume Akademije Dramske umjetnosti, referirajući tako na kreativan način i na strukturu samog akademijskog sustava.

 

Grand prix

Nela Kocsis, za glumačk kreaciju Marte u “Virginiji Woolf’

režiser Damir Zlatar Frey

produkcija INK Gradsko kazalište Pula

Nela Kocsis je velikom unutrašnjom energijom i intuicijom, a istovremeno izrazito intenzivno kreirala jedan od najkompleksnijih likova dramske literature, formirajući ga iz njegovog materijala gubitništva. Uz bogatstvo stanja, osjećaja i hrabrosti. Martha Nele Kocsis je tamni oganj, koncentrirana jezgra predstave koji još uvijek zažari opakom i provokativnom moći nad ljudima oko sebe. Nelina glumačka energija istovremeno je precizno raspoređena i nezaustavljiva. Hrabro razgrće slojeve do samog središta egzistencije svoga lika u predstavi, otvarajući glumački tako prostor prave životnosti koja se nalazi na rizičnom teritoriju bolnog skidanja maski, procjepa iluzije i realiteta, realnosti vlastite psihe i kritičnih točaka psihičkog i moralnog sloma.

Konačno, glumačka energija Nele Kocsis generator je cijelom ansamblu u ovoj predstavi, velikodušno otvaraući i prostor za glumačko partnersvo i suigru.

Komentari su zatvoreni