U susret 24. Međunarodnom festivalu komornog teatra ZLATNI LAV – LEONE D’ORO

04.05.2023 // news

Mirna Farkaš Salamon
Još od antike, potraga za savršenstvom ujedinila je umjetnike i matematičare, jer dok se matematičkom formulom zlatnoga reza savršenstvo možda i može dokazati, umjetnicima je ideal zlatnoga reza, odnosno božanskog omjera kojega su posebno poštovali umjetnici renesanse, bila i ostala samo težnja. Jer savršenstvo jest oku ugodno, ali umjetnicima teško dohvatljivo, pogotovo ako djelo svedu na matematički omjer zlatnoga reza u kojemu se manji dio prema većem odnosi kao veći dio prema ukupnom. A zapravo je tajna u harmoniji između izrazite preciznosti i kaotične nesavršenosti, harmonijom kakvu pronalazimo u prirodi i ponekad na kazališnim daskama. I upravo u tom prostoru neuhvatljivog savršenstva smjestio se ovogodišnji Zlatni lav, čija potraga za savršenim u komornom teatru traje već 24 godine. U vrijeme buđenja prirode i nove nade u ljepotu, savršeno pozicioniran u umaškom kazalištu Antonio Coslovich, međunarodni festival komornog teatra, već se gotovo tri desetljeća ističe kvalitetom koja spaja tri jezika i tri naroda koji se susreću na prostoru Istre. Umjetnici iz Italije, Slovenije i Hrvatske u tjedan dana održavanja festivala Umag pretvaraju u prijestolnicu umjetnosti, pretvarajući ga u aktivnu razmjenu kulturnih sadržaja, uz svakodnevno prožimanje njihove zajedničke multikulturalnosti. Jer i ovog proljeća sve posjetitelje očekuju predstave prema odabiru nagrađivanog redatelja i pisca Damira Zlatara Freya, – kriterij odabira je samo jedan- izvrsnost.

Isti je to kriterij po kojemu je Damir Zlatar Frey birao polaznike svog dramskog studija, i dakako, isti kriterij prema kojemu su vježbali, pisali, učili i savladavali glumačke tehnike. I sada se kao u nekom začaranom krugu vraćamo na početak- jer što povezuje dramski tekst Tomislava Zajeca “Svinje”, Damira Zlatara Freya i antički ideal savršenstva? Karikaturalnost “Svinja” govori o grotesknosti društva koje jede samoga sebe, ne uviđavši izopačenost vlastite iluzije savršenosti, sestrama svinjaricama zlatni rez ne znači mnogo, do ništa, harmonija se gubi da bi ponovno bila stvorena u ideji Damira Zlatara Freya i njegovog dramskog studija čiji su polaznici dramaturškom obradom neobradivoga publici odlučili prikazati nešto novo, začudno i savršeno u svojoj nesavršenosti. Međunarodni festival komornog teatra nadrastao je svoje festivalske okvire “porodivši” novo tijelo – dramski studio, i prvi puta u svojoj povijesti publici je ponudio nešto svoje, intimno i beskompromisno. I nakon mnogo razmišljanja i rada, ove godine polaznici dramskog studija spremni su izaći pred publiku i začudno grotesknom predstavom “Svinje” Tomislava Zajca otvoriti ovogodišnji festival.

Nimalo laka odluka jer i ove je godine na adresu festivala pristigao izuzetno velik broj prijava, što pokazuje bogatstvo kazališnih produkcija, kada je riječ o komornom teatru, u kojemu se uglavnom izvode djela s manjim brojem izvođača. Na komornoj pozornici nema skrivanja, loš tekst ne može se pokriti glazbom ili blještavom scenografijom, a glumačko umijeće je ono što od prosječne predstave izdvaja one najbolje. U konkurenciju ulaze predstave svih profesionalnih kazališta – od neinstitucionalnih kazališnih ansambala, preko eksperimentalnih kazališnih formacija do komornih scena velikih nacionalnih kazališnih kuća.

No, iz mnoštva pristiglih prijavljenih predstava, samo je njih šest uvršteno u službeni program festivala i osjetit će bilo publike u kazalištu Antonio Coslovich, natjecati se za Grand Prix, ali i ne manje važno za najbolju predstavu prema glasovima publike koja s nestrpljenjem očekuje 19. lipanj i službeni početak festivala, jer tek ćemo tada vidjeti kakve i nas i vas predstave očekuju. Ove godine s nimalo lakom temom savršenstva definiranog u zlatnome rezu.

Mirna Farkaš Salamon
Predsjednica žirija 24. Zlatnog lava, Međunarodnog festivala komornog teatra

Komentari su zatvoreni