Savina – 02.07.2015. u 21:00

09.06.2015 // Predstave 2015

savina8Zgodba matere deportiranke v koncentracijskem taborišču

1919 na Proseku, in  je med drugo svetovno vojno delala kot cvetličarka na Svetem Jakobu v Trstu. Leta 1944 so jo nacisti internirali Pred nekaj leti je umrla Savina Rupel, ki se je rodila leta v koncentracijskem taborišču Ravensbrück v Nemčiji. To ni le zgodba o njenem izgnanstvu a tudi njenega sina Danila, ki se je v taborišču rodil in tudi umrl.

Obstajajo številna pričevanja o realnosti taborišč, ampak se gledališka pripoved, ki je bila sestavljena iz različnih intervijujev s Savino, dotakne ene svojih skrajnih točk. Deportiranci se v večini primerov s smrtjo soočajo ravnodušno, tako da jo celo rotijo. A smrt sina, rojenega med grozotami taborišča, postane neznosna bolečina za vse tiste, ki so bili žrtev nasilja in poniževanja.

Savina je  imela  dovolj moči , da je lahko  obudila  svojo  težko preteklost  in  pri tem jo je spodbujal spomin na sina Danila, ki je v taborišču  preživel le dva tedna, obenem  je občutila moralno in civilno dolžnost, da nam zapusti pričevanje o svoji tragični usodi. Sedaj, ko Savine ni več med nami, imamo pa mi dolžnost, da  njeno pričevanje prenašamo na mlade  rodove , da ohranimo spomin na  tiste grozote.

Komentari su zatvoreni