Priopćenje za javnost – dani 4-6

28.06.2018 // news

Nakon bogatog repertoara predstava na međunarodnom festivalu komornog teatra Zlatni lav, vidjeli smo i Sluškinje INK iz Pule, kazališnu dramu Jeana Geneta, koja ponovno postavlja pisca i njegove upute u središte: potajna igra dviju glumica koje igraju sluškinje, njihove riječi izgovorene u ložnici i njihova sramna odluka koja će razotkriti njihovu psihologiju. One ne trebaju biti lijepe, kako bi njihova unutarnja snaga izoštrila taj položaj potlačenih, obespravljenih I uništenih, i dovela do zločina. Dvije glumice i muškarac u ulozi Gospođe. Petra Blašković kao Solange, Rada Mrkšić kao Claire, i Ronald Braus, prokazuju svijet liberalnog kapitalizma i očaja onih koji su ostali na dnu društvene ljestvice moći.

Zato nas Realisti Slovenskog narodnog gledališća Nova Gorica kroz cabaret vraćaju u realnost stvarnosti u kojem nema posla, a samo krediti ostaju. Sinovi se vraćaju majkama jer je skupa najamnina, a ni žene im baš ne kuhaju. Visokoobrazovani mladići postaju konobari i poslužuju razmažene aktiviste koji su zapravo prikriveni fašisti. Žica je postavljena prema granici. Društvo je bolesno i boji se pridošlica. Svijet postaje tamno i teško mjesto za život i suživot.

A onda ples: Plesni teatar iz Ljubljane predstavio nam se s plesom Tobelija koja nudi razornu sliku patrijarhalnog svijeta. Tri plesačice koje utjelovljuju majku, sestru i suprugu i moraju preuzeti ulogu muškarca kojeg su izgubile kako bi preživjele i sačuvale obitelj.

Komentari su zatvoreni