OBRAZLOŽENJA ŽIRIJA 22. međunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav Umag 2021.

27.06.2021 // news


Zlatni Lav dodjeljuje se Marjanu Nečaku za najbolju glazbu u predstavi „Deklica s strunami„ u izvođenju drame Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane.

Muzička partitura Marjana Nečaka izrazito je sugestivna i emocionalno bogata. Na osebujan način prepletena je različitim glazbenim stilovima koji zahtjevaju od interpretatora vrhunsku pripremu i znanje. Nečakova je glazba temelj na kojem je izgrađena cijela predstava pa se možemo poslužiti riječima samog autora „ Kazalište je u biti muzika koju dopunjuju osjećaji života“. Upravo ovakvo kazalište nas je obuzelo na 22. festivalu Zlatni Lav u Umagu.

 

Zlatni Lav dodjeljuje se Mateji Marušić i Vladimiru Tintoru za najbolji glumački par na ovogodišnjem festivalu. Mateja Marušić i Vladimir Tintor su u Strinbergovoj „Gospodični Juliji „ u koprodukciji GRADSKOG KAZALIŠTA JOZA IVAKIĆ VINKOVCI I HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA U OSIJEKU oblikovali su i odigrali paletu najskrivenijih ljudskih osjećajnih stanja. Stvorili su živu kazališnu fresku protkanu živim, uvjerljivim, najsuptilnijim i potresnim strunama pronađenim i osvjetljenim u dubinama ljudske duše. Bili smo svjedoci stvaranja tankih profinjenih niti žudnje, nemoći, ovisnosti, manipulacije nejednakopravnosti i krhkosti. U odličnoj režiji Aide Bukvić koja toksičan odnos oblikuje kroz kontrapunkt u kojem glumci oblikuju svoje vrhunske interpretacije likove Jana i Julije u svoj životnoj sve-ovisnosti koja zahtjeva vrhunsku glumačku disciplinu, kondiciju i raskoš talenta.

 

GRAND PRIX 22 FESTIVALA ZLATNI LAV U UMAGU DODJELJUJE SE PREDSTAVI 2KRALJ EDIP U IZVEDBI ANSAMBLA DRAME HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA IVAN pl. ZAJC RIJEKA u suradnji GRADSKIM KAZALIŠTEM LUTAKA RIJEKA

Silna snaga glumca je silna snaga kazališta a kazalište zrcali silnu snagu života. Kralj Edip je predstava koju tom silnom snagom majstorski režira i promišlja LUCIANO DELPRATO s kojom u naše živote ponovno donosi snagu stvaranja ,snagu vrhunske kolektivne igre, koju vodi načelo poslanstva kolektivnog proroka koji nam postavlja uvijek isto pitanje : Kako izlječiti zlo koje nas pogađa i truje? Kroz bravurozne glasovne interpretacije i lutkarske animacije pet se glumaca kreće na rubu ludila i pljeni publiku svojom umjetničkom snagom, perfekcijom i ljubavlju.

Time i artikulira odgovor na ono stalno postavljano pitanje; „ Kako izljećiti zlo koje nas pogađa i truje?!

Dakle .., Perfekcijom, Snagom i Ljubavlju!

 

Katja Pegan: predsjednica žirija

Slavica Renko: članica žirija

Florianna Basanese Radin: članica žirija

U Umagu: 27. 06. 2021.

 

Damir Zlatar Frey: Umjetnički ravnatelj

 

OCJENA PUBLIKA

Treće rangirana : GOSPOĐICA JULIJA s ocjenom 4,62

Drugo rangirana: DEKLICA S STRUNAMI s ocjenom 4,69

Zlatnog Lava PUBLIKE S NAJVIŠOM OCJENOM 4,93 dobiva predstava KRALJ EDIP

Komentari su zatvoreni