Ministar kulture RH prof. Berislav Šipuš

10.06.2015 // Nekategorizirano

prof. Berislav Šipuš

prof. Berislav Šipuš

Jedna od najvažnijih kazališnih manifestacija u novijoj hrvatskoj povijesti, od velike važnosti za Istarsku županiju i Grad Umag – Međunarodni festival komornoga teatra „Zlatni lav“ –iznikao je iz tradicije koju započinje Antonio Coslovich, osnivač prvog umaškog kazališta u devetnaestome stoljeću. Od svoga osnutka 2000. godine do danas Festival je zamišljen kao mjesto susreta vrsnih umjetničkih ostvarenja recentnoga hrvatskog i inozemnog kazališnog izričaja na kojem se pomno njeguje multikulturalnost i višejezičnost čvrsto utkane u životnu stvarnost stanovnika Istre i Umaga.

„Zlatni lav“ se bez ustezanja može pohvaliti kvalitetom koja se godinama gradila pomno osmišljenim konceptom te strogim selekcijskim vrednovanjem pri izboru predstava, čime se upisao u širi umjetnički prostor hrvatske kazališne stvarnosti, čineći tako njezin značajan dio. Velikim udjelom u nacionalnoj, regionalnoj, a zatim i međunarodnoj kazališnoj sceni kontinuirano otvara put umjetničkom i međuljudskom dijalogu, sustavno preispitujući i eksperimentirajući s kazališnim poetikama što prate komorni festivalski karakter te uvijek inovativnim glumačkim pristupom.

Festival međunarodnoga predznaka mjesto je susreta hrvatskih i inozemnih kazališnih umjetnika i zaljubljenika u kazalište koji tijekom jednoga tjedna mogu pratiti ponajbolje profesionalne komorne izvedbe, a umjetnici s publikom i svojim kolegama mogu podijeliti ustrajno propitkivanje, eksperimentiranje i traganje za ponajboljim umjetničkim izričajem – posvećenost umjetnosti bez koje se teško može očekivati sustavan umjetnički razvoj. Svakim svojim izdanjem Međunarodni festival komornoga teatra „Zlatni lav“ otvara put umjetničkom dijalogu, stvarajući tako plodno tlo i za nove kazališne susrete.

Zbog iznimne kvalitete Festival svake godine privlači sve više publike, što potvrđuje njegovu vrsnost i status nezaobilaznoga mjesta u hrvatskoj kulturi. Stoga i ovogodišnjem Međunarodnom festivalu komornog teatra „Zlatni lav“ želim puno umjetničkoga nadahnuća, inspirativnih susreta te što uspješnijega predstavljanja svojih izuzetnih kazališnih ostvarenja koja otvaraju perspektive novim generacijama publike.

Komentari su zatvoreni