Mila Elegović: Osvajanje novih prostora

22.01.2013 // news

Po trinaesti puta za redom, umaški kazališni andjeli iznjedrili su medjunarodni festival komornog teatra Zlatni lav – Leone d oro – Zlati lev. Iako je u ovoj godini bilo teže nego ikada ostvariti sve ono što su zamislili, jer ekonomska situacija nije štedjela nikoga, predvodjeni svojim idejnim začetnikom i umjetničkim voditeljem, Damirom Zlatarom Freyom uspjelo im je ostvariti nemoguće.vFestival je ne samo narastao,vveć je svojim poklonicima donio neočekivan i prelijep dar; nove kazališne prostore, učinivši Grad Umag velikim kazališnim istraživačkim igralištem.

Ovaj osebujan, hrabar i nadasve poseban redatelj i u recesijskoj godini ostao je vjeran svojoj originalnoj zamisli koja već trinaest godina uspješno živi i raste svakoga ljeta u Umagu.

Da se podsjetim; multikultularnost, trojezičnost, širenje granica kulturnog razumijevanja , visoki nivoi izvodjenja kazališnog čina, te pomno biranje raznolikog i bogatog festivalskog programa, kao i neprekidno istraživanje i propitivanje teatra, ideje su koje pronosi festival Zlatni lav.

Novi teatarski prostor ,TEATRON, koji se nalazi u sklopu galerije likovne umjetnosti, galerije Marin, po danu tek tiho dvorište, Zlatni lav je noću pretvorio u poprište divnih intimnih kazališnih trenutaka gdje je publika imala neobičnu čast pod zvjezdanim nebom udisati, osluškivati, osjećati bliskost kazališnih stvaraoca, koji su svi odreda davali najbolje od sebe inspirirani začudnim prostorom.

Čak je i glavni gradski trg zaživio kao pozornica i izmamio neke nove poklonike teatra.

U osam festivalskih dana, Zlatni lav je kao i uvijek ponudio najbolje ostvarenja komornog teatra, zadovoljivši sve ukuse što se moglo primijetiti u raznolikosti kazališnih estetika, izraza , jezika i načina, ali zadržavajući svijest o visokom umjetničkom dojmu svake pojedine predstave.

Ovako široki raspon pomno odabranih predstava garantira i popularizaciju dramske i kazališne publike kao i njeno educiranje. Ideju educiranja publike podržao je i utemeljitelj Damir zlatar Frey koji je ove godine publici dodijelio ulogu žirija. Umaška publika rado se odazvala tome zadatku jer je iz večeri u večer pomno pratila i dosljedno ocjenjivala predstave iz Varaždina, Maribora, Pule, Rijeke i Kopra. Predstava koja je osvojila srca publike i odnijela grand prix Zlatnog lava je predstava DRUŠTVA MOMENT I DRAME SLOVENSKOG NARODNOG GLEDALIŠČA MARIBOR “ MIRKA, ŽIVKA IN DADAKICE „ u izvodjenju Mirjane Šajinović i Aleksandre Blagojević. Predstava je posvećena Davidu Mametu i njegovom djelu “varijacije na temu pataka”. Sjajne izvedbe dviju mladih glumica koje su se u istraživačkom radu na predstavi majstorski poslužile Becketovom poetikom, fizičkim teatrom, intenzivno pretapajući likove jezike i emocije, slijedeći angažiranost i iskrenost dovele su ih do grand Prixa. Svakako valja spomenuti i predstavu INK PULA-GRADSKO KAZALIŠTE PULA LINDARSKI KABAN , te predstavu SLOVENSKOG NARODNOG GLEDALIŠĆA „ŽENSKA KI SEM JI BRAL“.

Publika se odazvala pozivu Zlatnog lava da sudjeluje u svakodnevnim kazališnim forumima gdje su umjetnici i gledatelji razmijenjivali impresije, ideje i stavove o vidjenimn predstavama.

U sklopu kazališnog foruma održana je i promocija knjige SNJEŽANE BANOVIĆ “DRŽAVA I NJEZINO KAZALIŠTE“, iznimno zanimljiva doktorska dizertacija od kapitalne vrijednosti za hrvatsku teatrlogiju.

Otvorena je i samostalna izložba “autoportreti” Slavice Marin.

Ceremonija svečanog zatvaranja festivala i dodjela nagrada grand prix, bila je prilika za fantastičan koncer t koji nam je poklonio RADE ŠERBEDŽIJA. Gledatelji su ispunili teatron do posljednjeg mjesta, prozora, stepenica i poda i zajedno s Radom pjevali puna dva sata.

[pullquote align=”right”]Članak je objavljen u časopisu HRVATSKOG DRUŠTVA DRAMSKIH UMJETNIKA/ BROJ 52-55, 2012. na stranici 39. pod nazivom Mila Elegović: Osvajanje novih prostora (13. Zlatni lav )[/pullquote]Kad se osvrnemo na svih osam festivalskih dana u kojima u najljepša druženja s umjetnicim do kasno u noć, kad osjetimo koliko gradjani Grada Umaga podržavaju ovaj festival osmjesima, kolačima, riječima podrške i ljubavi, možemo samo poželjeti da andjeli i dalje bdiju nad svima onima koji stvaraju i bore se za ovaj festival, a moja malenkost šapće najdražem kazališnom andjelu Damiru Zlataru Freyu HVALA.

Mila Elegović, kolovoz 2012′

Komentari su zatvoreni