KOSTIMOGRAFSKI (IS)KORACI – izložba kostima i skulptura kroz različite medije

17.05.2022 // news

HNK-Othello-fotografiranje-za-knjizicu-15-02-2019-R_4801-manjaIzložba radova suvremene kostimografkinje i vizualne umjetnice Ivane Bakal, čija kostimografska ostvarenja obuhvaćaju i klasični kazališni kostim i umjetničke iskorake prema skulpturalnome oblikovanju kostima te eksperimente s kostimima-skulpturama ili kostimima-instalacijama u izložbenim i nekazališnim prostorima kao i s performansom kostima.

Radove će se prezentirati preko kostima do fotografije izvedbe i art videa − autorskih performansa autorice kako bi se posjetitelje uvelo u proces kreacije kostima i instalacija te pokazao širok raspon najaktualnijih umjetničkih istraživanja na polju oblikovanja kostima i multimedijalnoga djelovanja same umjetnice. Pritom je posebno zanimljiv aspekt rada i uporaba neuobičajenih materijala (otpad, reciklaža, biomaterijal…) i eksperimentiranje s idejom održive umjetnosti.

Na izložbi će biti izloženi kostimi iz realiziranih predstava („Othello“, HNK Osijek 2019., „Tosca“ INK Pula 2020. i dr.) te kao protuteža klasičnom kostimografskom pristupu autorice biti će izložena i nova umjetnička istraživanja Ivane Bakal u kojima kontekstualizira suvremenu umjetnost i njene granice, odnosno moguće brisanje tih granica poput kostima/instalacija te art videa, snimki performansa kostima.

Radovi autorice Ivane Bakal na izložbi pokazuju raznovrsne umjetničke potencijale vizualnog umjetnika u nizu umjetničkih područja te probijanje svih mogućih granica kostimom i/ili skulpturom uz performas i snimke performansa.

Pomicanje granica kostimografije ─ Martina Petranović

„Kombinirajući odbačene ili uporabne predmete (stare kišobrane, metle, igračke, tkanine…) te neobične, reciklirane i ekološke materijale (izolacijski materijal, plastične rukavice, drvo, biomaterijal…) s tradicionalnim formama (elementi povijesne odjeće kao što su krinoline, korzeti ili ovratnici, elementi kazališnih kostima kao što su maske komedije dell’ arte ili baletne suknje), te čineći različite faze nastanka i dijelova kostima ne samo vidljivima nego i očuđenima (uvećavanjem, razlaganjem), autorica istražuje mogućnost kostima da stvara značenja, atmosferu i likove pa čak i da potakne izvedbu u komunikaciji s drugim kostimima, prostorom, svjetlom i oblikovanjem zvuka te zamijeni izvedbu glumaca performansom kostima. Osim što želi potaknuti gledatelja na drukčiji doživljaj kostima, autorica kostimima propituje i odnos umjetnika spram naravi i viševrsnih uloga kostima, individualnih i kolektivnih identiteta, osobne i nacionalne povijesti, ekološke osviještenosti te društvenopolitičkih aspekata suvremene zbilje.

Riječ je o, ukratko, jedinstvenom i osebujnom likovnom rukopisu koji kontinuirano pomiče granice poimanja kazališnoga kostima i svega onoga što se njima može činiti i iskazati, uporno stavljajući kostimografa i kostimografiju u samo središte – kako umjetničkoga istraživanja tako i gledateljske refleksije.“ (dio teksta)
Između svjetlosti i tame ─ Iva Körbler
„Ivana Bakal pripada plejadi iznimno maštovitih hrvatskih kostimografa, čija se rješenja za kazališne kostime mogu svrstati među najsloženije „tekstilne objekte“ u pokretu. Naime, zamišljeni na tragu bauhausovskih kazališnih kostima, ali i nadrealističkih tzv. simbolički funkcionalnih objekata – tradiciji i idejama koje niti jedan posvećeni kostimograf neće moći zaboraviti kada ih jednom upozna – oni zaista funkcioniraju kao složeni tekstilni pokretni objekti u prostoru, koji ne služe samo tome da lik obuku ili „zamotaju u neki tekstil“, već da svojim bojama i oblicima sugeriraju i naglašavaju raspon uloge glumčeva djelovanja u prenošenju značenja i simbolike određenog dramskog ili mitskog predloška. Složenost same koncepcije kostima prati i zahtjevna krojačka priprema i dorada, gdje se na tekstil apliciraju različiti dodaci iz drugih materijala, sve do korištenja metalnih, odnosno, željeznih elemenata i okvira.“ (dio teksta)

CV Ivana Bakal

Dr. art. Ivana Bakal kostimografkinja i vizualna umjetnica, kostimografijom se profesionalno bavi od 1986. godine. Studirala je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu – 1987. godine diplomirala je na Višoj školi dizajn odjeće i 2010. magistrala na diplomskom studiju kostimografije, a 2015. godine stekla je titulu doktorice umjetnosti na ALU. Autorica je više od stotinu kostimografija, nekoliko scenografija, dizajnerica je odjevnih i tekstilnih predmeta, te autorica velikih strukovnih projekata. Izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i svijetu. Autorica je i urednica monografija o hrvatskoj scenografiji i kostimografiji. Predsjednica je ULUPUH-a i Sekcija za kazališnu i filmsku umjetnost. Članica je i Sekcije za tekstilno stvaralaštvo ULUPUH-a. Vanjski je suradnik – docent na Diplomskom studiju kostimografije Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Članica jeHZSU-a i HULU. Dobitnica je više nagrada.

Komentari su zatvoreni