Izbaci uljeza – 18.06.2013. u 21:00

13.05.2013 // Predstave 2013

Izbaci uljezaIZBACI ULJEZA – koprodukcija GRADSKO KAZALIŠTE ZORIN DOM I APLAUZ TEATAR

Naziv orginala: The Owl and The Pussycat

Režija: Ivana Peroš

Adaptacija: Tomislav Bedeniković

Producent: Tomislav Bedeniković

Scenograf: Igor Dobranić

Kositmograf: Igor Dobranić

Fotografija i autor plakata i promo materijala: Vladimir Tintor

 

IGRAJU:

DORIS- Ana Begić-Tahiri

FELIX – Vladimir Tintor

Oblikovanje svjetla: Robert Pavlić

Inspicjentica: Rastka Kosovac-Belavić

Garderoba i rekvizita: Anđela Fajt

Operator tona: Bojan Blažević

Scenski radnik: Davor Trupac

Hrvatska praizvedba: GK “Zorin dom” 09.11.2012.

Premijera: GK “Zorin dom” 09. 03. 2013.

 

 O autoru:

Bill Manhoff rođen je u Newarku, New Jersey 1919. Godine. Sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća počinje raditi kao pisac komedija prvenstveno za televiziju koja mu je prva ljubav i na kojoj ostaje puna tri desetljeća. Iako etabliran kao televizijski pisac, najzapamćeniji je po kazališnom tekstu za duo-dramu “Izbaci uljeza” (The Owl and The Pussycat) po kojoj ga pamte i danas. Komedija “Izbaci uljeza” svoju praizvedbu doživjela je na Broadway-ju 18. studenog 1964. godine. Nakon nezapamćenog uspjeha predstave, Manhoff se vraća televiziji na kojoj ostaje do smrti, 1974. godine.

 

O predstavi:

“Izbaci uljeza” (The Owl and The Pussycat) svoju praizvedbu imala je u ANTA  Playhouse u New Yorku 18. studenog 1964. godine s ukupnim brojem od 427 izvedbi. U originalnoj postavi ove duo-drame intelektualca Felixa odigrao je Alan Alda (kasnije se proslavio ulogom u seriji M*A*S*H ) i crna glumica Diana Sands u ulozi “manekenke i glumice” Doris.

Tema je suvremena, bazirana na dva, vrlo realna, izvrsno napisana lika, Felix i Doris, koji žive u uvjerenju da su nešto što zapravo nisu. Ona je prostitutka koja uvjerava sebe i ostale da je zapravo glumica i model, dok je on običan blagajnik u knjižari i samoprozvani intelektualac koji pokušava uvjeriti sebe i druge da je talentirani pisac, iako ništa do tad nije objavio. Nakon neočekivanog susreta , Felix I Doris se zaljubljuju, prekidaju vezu I opet se zbližavaju odbijajući iskreno sagledati sami sebe. Nakon frustrirajućih, ali I komičnih situacija, napokon prepoznaju svoje, ali i partnerove slabosti I samozavaravanja. Autor je stvorio dva vrlo živopisna i uvjerljiva lika koji nas zabavljaju svojim urnebesnim dogodovštinama i garancija su da će publika uživati u zabavnoj teatarskoj večeri.

Izbaci uljezaIzbaci uljezaIzbaci uljeza

Komentari su zatvoreni