HRT dramski program hrvatskoga radija

10.08.2020 // news

HRT_znak_bijelo

Davne 1926. godine raspisan je prvi natječaj za radio dramu, a potom je 07. travnja 1927. na Radio Zagrebu emitirana prva hrvatska radio drama Vatra Ive Šrepela. Premda se od toga datuma radiodrama kontinuirano emitira na Radio Zagrebu s većim i manjim uzletima ovisno o povijesnom trenutku, Dramski program kao programska cjelina HR-a osnovan je tek 1964. godine, a od 1965. do 1971. godine vodio ga je doktor Branko Hećimović. Upravo te, šezdesete godine smatraju se zlatnim godinama hrvatske radio drame, a okupljaju autore višestruko nagrađivanih radiodrama: Z. Bajsić, V. Kuzmanović, I. Ivanac, I. Slamnig, S. Novak, I . Vrkljan, A. Šoljan, P. Šegedin i dr.

Djelom Zbogom Z. Bajsića (1968.) počelo je tzv. dokumentarističko razdoblje Dramskog programa. Međunarodnu vrijednost hrvatske radiodrame potvrdio je Z. Bajsić radiodramom Mekana proljetna zemlja, izvedenoj 1959. na BBC-u. Uslijedilie su brojne izvedbe i niz prijevoda hrvatskih radiodrama na brojne jezike. Primjerice radiodrama Čovjek koji je spasio Nizozemsku A. Šoljana prevedena je na 14 jezika , a u inozemne antoogije ušli su mnogobrojni hrvatski autori . Upravo je radiodrama Ćovjek koji je spasio Nizozemsku A.Šoljana u režiji Z. Bajsića osvojila 1985. godine u Berlinu nagradu Prix Futura.

Posljednjih desetljeća Dramski program HR-a bilježi ponovno značajan uzlet što potvrđuje prestižnim nagradama na međunarodnim festivalima osvajajući Grand Prix Italija, Prix Nova, Prix Ex Aequo te BBC Audio Drama Awards.

Godine 1996. Dramski program je pokrenuo i Međunarodni festival igrane i dokumentarne radio drame Prix Marulić – Starim tekstovima u pohode u Hvaru kao jedinstven ambijentalni festival.

Program godišnje proizvodi oko 150 premijera za emisije Radio igra, Radio roman, Dokumentarna radio drama, Radio scena, Radio drama, Radio atelje, Radioigra za djecu i mlade, Kutić poezije, Male forme, KriK, Skitnje u zvuku, Slika od zvuka, Ars Acustica i Portret umjetnika u drami.

Komentari su zatvoreni