Ministrica kulture RH dr. sc. Andrea Zlatar Violić

24.06.2014 // Nekategorizirano

Andrea Zlatar Violić

Andrea Zlatar Violić

Međunarodni festival komornoga teatra „Zlatni lav“ jedna je od najvažnijih kazališnih manifestacija u novijoj hrvatskoj povijesti, od posebnoga značenja za Istarsku županiju i Grad Umag. Iznikao iz tradicije koju započinje Antonio Coslovich, osnivač prvog umaškog kazališta u devetnaestome stoljeću, duh komornoga kazališnog izričaja u Umagu živi kroz mnoge generacije svojih stanovnika i njihovih gostiju.

Od svog osnutka 2000. godine Festival je osmišljen kao mjesto susreta vrsnih umjetničkih ostvarenja recentnoga hrvatskog i inozemnog kazališnog izričaja, pomno njegujući multikulturalnost i višejezičnost čvrsto utkane u životnu stvarnost stanovnika Istre i Umaga. Brižljivo osmišljenim konceptom, kao i strogim selekcijskim vrednovanjem pri izboru programa, Festival se tijekom godina kontekstualizirao unutar šireg umjetničkog prostora hrvatske kazališne stvarnosti, čineći tako njezin značajan dio. Svojim važnim udjelom u nacionalnoj, regionalnoj, a zatim i međunarodnoj kazališnoj sceni kontinuirano otvara put kako umjetničkom tako i međuljudskom dijalogu. Sustavno preispitujući i eksperimentirajući s kazališnim poetikama što prate komorni festivalski karakter te uvijek inovativnim glumačkim pristupom, iz godine u godinu potvrđuju, ali i razvijaju vlastiti umjetnički potpis.

Festival je od samih svojih početaka mjesto susreta kazališnih umjetnika i zaljubljenika u kazalište koji tijekom jednoga tjedna mogu pratiti najbolje profesionalne komorne izvedbe, predstaviti se jedni drugima, izmijeniti iskustva te sudjelovati u mnogim inspirativnim razgovorima, što uvijek iznova pridonosi razvoju novih i raznolikih estetika kazališne umjetnosti. Natjecateljski karakter Festivala donosi mogućnost da se među vrsnima istaknu ponajbolji te da za svoj predani rad budu i nagrađeni.
Zbog iznimne kvalitete Festival svake godine privlači sve više publike, što potvrđuje njegovu vrsnost i status nezaobilaznoga mjesta u hrvatskoj kulturi. Stoga i ovogodišnjem Međunarodnom festivalu komornog teatra „Zlatni lav“ želim pregršt umjetničkih inspiracija i uspješnih trenutaka!

Ministrica kulture RH
dr. sc. Andrea Zlatar Violić

Komentari su zatvoreni