OTKAZANO – 30 godina Sa(n)jam – u nedjelju 30.06. U 11 sati u Auli kazališta

05.05.2024 // news

30-godina-sa(n)jam
TRIBINA: „30 godina Sa(n)jam“
Sa(n)jam knjige u Istri – Pulski festival knjiga i autora ove godine slavi 30. godina postojanja. Jubilarno izdanje održat će se u Puli od 29. studenog do 8. prosinca, a tema je Mikrokozmos. Čestitajući veliku obljetnicu pulskom Sajmu, najvećem autorskom sajmu knjige u Hrvatskoj i najvećem festivalu autora u široj regiji, 25. „Zlatni lav“ organizira tribinu „30 godina Sa(n)jam“. Sudjelovat će Magdalena Vodopija, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri, sa suradnicima: Matijom Ferlinom, Mauriciom Ferlinom i Andreom Matoševićem.

Bit će to prigoda za podsjećanje na proteklih 30 godina rada u kojima je pulski Sajam uvijek nastojao pronaći poveznicu između lokalnog konteksta i svijeta, stapajući istarske specifičnosti sa suvremenim trendovima hrvatske, regionalne i europske književnosti i umjetnosti. Kroz ovaj će svojevrsni sajamski vremeplov publika moći upoznati neke od najboljih programskih koncepata i formata Sajma koji su postali priznati i izvan naše zemlje. O kakvim je vrhunskim kulturnim događajima riječ svjedoče i dosadašnji gosti pulskog Sajma, među kojima su, između ostalih, bili Umberto Eco, Milo Manara, Péter Esterházy, Orhan Pamuk, Adonis, Peter Sloterdijk, Wole Soyinka, Philippe Claudel, Claudio Magris, Jiří Menzel, Predrag Matvejević, Arsen Dedić, Tonko Maroević, Mirko Kovač, don Branko Sbutega…

Svake godine uz desetke tisuća izloženih naslova na Sajmu je pripremljeno i oko stotinu različitih festivalskih događanja namijenjenih publici svih uzrasta. Uz književne programe – od kultnog Doručka s autorom do Sutona uz knjigu – tu su i vrhunske izložbe, performansi, koncerti i projekcije filmova.

Ukratko: i danas su žive riječi pjesnika Boška Obradovića „Neka nas knjiga uveseljava i opamećuje!“, kojima je s balkona na pulskom Forumu u prosincu 1995. godine otvorio 1. Sajam knjige u Istri. Povijest pokazuje da je i tri desetljeća kasnije ideja utemeljitelja čvrsta potka oko koje se oblikuje Sa(n)jam knjige u Istri, intelektualno uzbudljiva, tradicionalna manifestacija knjizi i autorima u čast, a koja je Pulu i Istru upisala na europsku književnu, kulturnu i umjetničku kartu.

Komentari su zatvoreni