Francuzica – 26.06.2021.

21.05.2021 // Predstave 2021

1440980p906EDNmainimg-francuzica-33

Hrvatsko narodno kazalište Split

Drama
Ilija Zovko
Francuzica

Režija: Snježana Sinovčić Šiškov/Trpimir Jurkić
Scenografija: Ozren Bakotić
Kostimi: Sonja Obradović
Skladatelj: Nenad Šiškov
Oblikovatelj svjetla: Miroslav Mamić
Oblikovatelj zvuka: Tomislav Luetić
Asistentica režije: Ana Babić

Igraju:
Ona: Snježana Sinovčić Šiškov
On: Trpimir Jurkić

Na 66. Splitskom ljetu glumci i redatelji predstave nagrađeni su Juditom za najveće umjetničko ostvarenje u dramskom programu festivala. Francuzica, drugi dramski tekst Ilije Zovka, prerano preminulog glumca Hrvatskog narodnog kazališta Split, nakon uspješne premijere na 66. Splitskom ljetu, vraća se na pozornicu kazališta u novoj sezoni 2020/2021.

francuzica-21Francuzica
Zovko je za ulogu u toj predstavi zaslužio nagradu za najbolje glumačko ostvarenje 16. Marulićevih dana. Petnaest godina kasnije, kao svojevrsni hommage našem glumcu i dramatičaru, ali i zbog svoje publike, u novoj se produkciji vraćamo starom tekstu.

Na površini duhovita, naizgled svakodnevna ljudska priča o zamjeni identiteta i zabavnim nesporazumima koji iz nje proizilaze, u svojoj je suštini dubinska analiza ljudskih odnosa u suvremenom, otuđenom svijetu i potrebi ljudi za „srodnom dušom“. Iako ova drama ne pretendira na velike teme, već se bavi sasvim malim ljudskim strahom, strahom od dugo očekivane sreće, njeni dometi su itekako značajni. Pobijediti strah, dati šansu samom sebi, usuditi se napraviti onaj presudan korak ka sreći, ka ispunjenju – blago je koje su sputani strahom ispustili mnogi.

“Greta i Petar u Francuzici kao da nisu imali nejasnoća ni težina u naslućeno mogućoj ljubavi, jednostavno su bili Ona i On, svoji, radoznali kao djeca, umorni u svojim svjetovima, ali ne bez nade. Stoga nas veseli što je ovoj predstavi žiri dramskoga programa dodijelio nagradu Judita za najbolje umjetničko ostvarenje.”

Dunja Vusio, Vijenac
“Francuzica nudi ugođaj mirnoće i finoće, danas tako rijedak ”
Jasmina Parić, Slobodna Dalmacija

Više informacija: hnk-split.hr

Komentari su zatvoreni